• Här är du:

om rättighetsfrågor i utställningen 100 % kamp - Sveriges historia

När? Tisdag 4 april kl 10.00-16.30

Var? Hörsalen, Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, Västerås

För vem? Lärare på högstadiet och gymnasiet

Kostnad? Hela dagen är kostnadsfri
Anmälan senast 27 mars till Informationen på Karlsgatan 2
e-post karlsgatan2@regionvastmanland.se tfn 021- 39 32 22
Vid anmälan ange namn, skola, telefon, mail och eventuella intoleranser/allergier

PROGRAM

10- 11 Kaffe och samling. Museets pedagoger ger en introduktion till de nya basutställningarna. Därefter finns möjlighet att titta på utställningarna på egen hand.

11– 11.30 Introduktion till ämnet mänskliga rättigheter, historia och samtid. Erika Aronowitsch, nationell samordnare på Forum för levande historia, Mikael Eivergård, etnolog och forskningsansvarig för Heterogena kulturarv - Att ändra framtiden och Anna Furumark, projektledare för Heterogena Kulturarv - Att ändra framtiden.

11.30-12 Romsk rättighetskamp - möjligheter och utmaningar! Vad har hänt de senaste åren när det gäller romsk rättighetshistoria ? Mia Taikon, Forum för levande historia och Fred Taikon romsk aktivist.

12 - 13 Lunch

13 - 13.45 HBTQ-rättigheter/ mänskliga rättigheter och deras utveckling i Sverige. Ulrika Westerlund, tidigare förbundsordförande RFSL nu regeringens särskilda utredare för transpersoners villkor i samhället.

13.45-14.15 Utställningen 100 % kamp – Sveriges historia. Presentation av innehåll och upplägg i utställningen. Mikael Eivergård och Anna Furumark.

14.15 - 14.45 Kaffe

14.45-15.45 Pröva-på-workshop i anslutning till utställningen. Marcel Rådström, pedagog på Forum för levande historia.

15.45 - 16.30 Reflektionsövning. Tankar och idéer kring dagen. Vad tar du med dig? Marcel Rådström och Erika Aronowitsch från Forum för levande historia.

Fortbildningsdagen är ett samarbete mellan Forum för levande historia och Västmanlands läns museum.

Startar: 2017-04-04