• Här är du:

ARKEOLOGI I VÄSTMANLAND

Lördag 21 oktober kl12.30 - 16.30
Hörsalen, Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, Västerås

Fri entré men begränsat antal platser så kostnadsfria biljetter bokas/hämtas ut på Karlsgatan 2, 021-39 32 22, karlsgatan2@regionvastmanland.se

Välkommen på en föreläsningsdag på Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2 om de senaste fynden inom Västmanlands arkeologi. Under dagen ges paus för fika.

Järnet i Västmanland – forskning vid Nya Lapphyttan i Norberg
Eva Hjärthner-Holdar och Bo Sundelin, Föreningen Järnet på Lapphyttan
Om undersökningen av Lapphyttan, försök att framställa järn i medeltida masugn, hur man färskar järn och om att hitta över- gången mellan blästugn och masugn.

Källare i Arboga
Erica Strengbom, Arkeologgruppen
Medeltida källare i Arboga i allmänhet och källaren i kvarteret Lyran i synnerhet.

Arkeologi i Källgatan i Västerås
Duncan Alexander, Stiftelsen Kulturmiljövård
Att kombinera arkeologi med ombyggnaden av Källgatan var ingen enkel sak. Källgatan gör skäl för sitt namn och under- sökningarna gav ny kunskap om det medeltida Västerås.

Medeltida stenhus vid domkyrkan
Jonas Ros, Stiftelsen Kulturmiljövård
Västerås stift bygger ett nytt hus vid domkyrkan. Där undersöktes två medeltida stenhus som byggdes på 1300-talet. Unikt är att ägandet av tomten kan följas från medeltiden, bland annat har en kanik ägt gården.

Arkeologi i Skolgatan i Västerås
Jonas Ros, Stiftelsen Kulturmiljövård
Vid ledningsgrävning i Skolgatan framkom bland annat äldre gatubeläggningar och ett stenhus.

Anundshög – senaste nytt från årets undersökning
Kristina Jonsson, Stiftelsen Kulturmiljövård
Om tingsstugan vid Anundshög och en märklig stenpackning.

Startar: 2017-10-21