• Här är du:

INVIGNING: HÄR SKAPADES TEATERHISTORIA

Lördag 7 april kl14
Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, Västerås

Invigning med invigningssamtal om Folkteater som samhällsutvecklare mellan regissörerna Arne Andersson och Niklas Hjulström med Gunilla Kindstrand som moderator.

Här skapades teaterhistoria  är en mindre minnesutställning kring det banbrytande Spelet om Norbergsstrejken 1891-92 som hade premiär vid Klackbergs Storgruva 1977.

Den 26 juni 1977, hade teatern Spelet om Norbergsstrejken 1891-92 premiär. En föreställning för att hedra minnet av de strejkandes kamp. Föreställningen skulle komma att bli av mycket stor betydelse och inspirerade till en ny folkrörelse då så kallade arbetarspel började komma till över hela landet.

Det som var unikt med föreställningen i Norberg var det stora omfånget med flera hundra medverkande. Att folk från arbetslivet tillsammans med professionella författare, musiker och regissörer började sätta ihop detta var något som ur teaterhistorisk synvikel var helt nytt. Att man sedan gjorde föreställningen på platsen för händelsen var något som gjorde Norberg extra speciellt.

Utställningen visas mellan 7 april - 6 maj.

Utställningen är producerad i samarbete mellan Teater Västmanland, Norbergs kommun, ABF, ATR, Bergslagens Folkhögskola och Västmanlands läns museum.  Observera att utställningen är skapad i ett mindre format för att lätt kunna visas på många platser i länet!

Startar: 2018-04-07