• Här är du:

TISDAGSLUNCH PÅ KARLSGATAN 2

Vårens tema är Fri att förändra. I år firar vi att det var 500 år sedan reformationen, som kom att förändra mycket i vårt gemensamma samhälle. Hur ser vi på förändringarna idag? Att vara fri att förändra handlar om rörelser i samhället- att sätta spår i hur vi formar vår historia. Vi kommer bland annat att få kunskaper om Luther, Västmanländska kämpar, Domkyrkan, de tidigaste skrifterna i Stiftsbiblioteket samt en inblick i vad muslimsk feminism är. Boka din plats redan idag!

Det är fri entré men biljetter hämtas eller förbokas i Informationen på Karlsgatan 2. Det går bra att köpa lunch på Karlsgatan Kafé före eller efter föredraget.

Tisdagslunch på Karlsgatan 2 är ett Karlsgatan 2 evenemang. Det vill säga ett samarbete mellan Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum.

14 februari kl12 Västmanländska kämpar
Museipedagog Lena Engström Englin berättar om lokala kämpar. Lydia Wahlström var framträdande i den svenska rösträttsrörelsen och Erik Thorsell var under mitten på 1900-talet ledande i kampen för homosexuellas rättigheter i Sverige.

21 februari kl12 Vem var Luther? Claes-Bertil Ytterberg
 Vem var Luther? Claes-Bertil Ytterberg, svensk teolog och biskop emeritus i Västerås stift.

28 februari kl12 Markus Holmberg - Vår Gud är oss en väldig borg
Västerås var centrum för reformationen i Sverige. I den år 1517 fullbordade Domkyrkan utspelade sig avgörande händelser inför och under Västerås riksdag 1527, då det första stegen mot att bryta banden med påven tas. Men hur påverkade Martin Luthers nya idéer livet i katedralen? Och hur gick det till när det katolska kyrkorummet blev lutherskt?

7 mars kl12 Stiftsbiblioteket 700 år – unika bokskatter i Västerås​​​​​​​
Stiftbiblioteket firar 700 år i år (1317-2017). Pia Carina Letalick Rinaldi, bibliotekarie, berättar om Stiftsbibliotekets mest intressanta böcker.

14 mars kl12 Qla Zetterberg - Reformation pågår. En föreläsning om konflikt, språk och samtal​​​​​​​
Föreläsningen baserar sig på Domkyrkans utställning Reformation pågår. Hur löste man konflikter på 1500-talet och hur gör vi idag?

21 mars kl12 Om Katolska kyrkan​​​​​​​
Broder Natan OFM, Kyrkoherde Vår Frus Katolska församling, Västerås.

28 mars kl12 Tisdagslunch på Karlsgatan 2
Ej fastställt