• Här är du:

RETROKVÄLL PÅ LÄNSMUSEET

Onsdag 16 maj kl17-20

Folkhemmets rum, Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2 Västerås

Tillsammans med Västerås Retro och elever från Carlforsska gymnasiet bjuder vi in till en kväll i utställningen Folkhemmets rum. Här visas och diskuteras allt från vintagekläder, retrokrukväxter, handarbete, loppisfyndande och stylingtips från folkhemstiden.

17 - 20  Gå runt bland olika stationer under hela kvällen

• Bra bättre bäst Vilka prylar är ett fynd och vilka är inte? Testa om du själv kan plocka ut de bästa föremåle. De rätta svaren presenteras kl19.30.
  • Stickning och handarbete
    Under kvällen kan du titta på pågående stickning och bläddra bland retrobeskrivningar för stickning, virkning och annat handarbete. Ann-Charlott Mähler från Västerås Retro stickar och visar.
  • Retroväxter – vad är det?
    Hör mer om vilka växter som var populära under 1940–1960-talet och få tips om allt från vilka ytterkrukor du ska välja till hur du plockar sticklingar och planterar. Carolina Wahlberg från Västerås Retro tipsar.
  • Vardagslook och stjärnglans
    Elever från Carlforsska gymnasiets inriktning frisör och stylist visar upp sina kunskaper i kursen tradition och utveckling. Moderiktiga frisyrer och populära makeuptekniker mellan åren 1930–1970 visas på modeller i utställningen. Vardaglig look blandas med stjärnglans inspirerat av ikoner från de olika årtiondena. Eleverna finns på plats för att berätta om teknik och tips, och färdigställer vissa moment under kvällen.
  • Retrokläder till vardag och fest
    Under kvällen får du tips på hur du själv kan hitta de äkta retro- och vintagekläderna. Hur skiljer du nytt från gammalt, och hur tar du bäst hand om din vintagegarderob? Heidi Hed från Västerås Retro berättar och visar kläder från olika årtionden.
  • Det dukade bordet
    Hur såg de dukade borden ut i Folkhemmets rum, vad har försvunnit och vilket porslin är fortfarande eftertraktat idag? Elenore Lundkvist och Anna Sandberg från Västerås Retro visar, tipsar och berättar om glas, bestick och porslin.

17.30     Samtal kring loppistips
Medlemmar från Västerås retro visar upp loppisfynd och retroprylar och tipsar om hur man gör för att hitta de bästa föremålen. Lyssna på ett samtal med Eleonore Lundkvist och Anna Sandberg, och ställ själv egna frågor.

18.30     Samtal kring vintagekläder
Heidi Hed från Västerås Retro pratar om retro- och vintagekläder. För dig som vill väcka ett intresse, och för dig som vill veta mer. Njut av kläder från olika årtionden.

19.30     Retrogänget presenterar de rätta svaren av Bra, Bättre, Bäst

Västerås Retro ekonomisk förening
En medlemsstyrd ekonomisk förening med syfte att bedriva evenemang, workshops och föredrag inom ämnen som tillhör retrokultur. Vi vill vara folkbildande och delar gärna med oss av våra kunskaper inom våra intresseområden.

Hur kan vi ta hand om kläder, föremål och inredning från förr och bevara färg, form och funktion från de ljuva åren och använda dem i vardagen? Vi är entusiaster som är intresserade av olika områden inom retrokultur.

Carlforsska gymnasiet, inriktning frisör och stylist
Elever från årskurs 1 och 2 visar upp vad de lärt från kursen tradition och utveckling. De har under året arbetat med trender inom hår, make-up och kläder från då till nu.