• Här är du:

AWAKE PROJECT: KVINNOR I STRID

Onsdag 30 maj kl 18
Karlsgatan 2

Kom och lyssna på olika infallsvinklar på kvinnors plats i krigshistorien. Bland annat kommer länsmuseets pedagog Anna att prata om kvinnor i strid utifrån länsmuseets fasta utställningar om den västmanländska historien. Där vi med avstamp hos forntidens völvor fram till kvinnliga soldater i Nya tiden kan se exempel på kvinnlig stridskonst.

Övriga föreläsare under kvällen:

Stefan Högberg - Kvinnor i medeltidens juridiska dueller
De senaste tio åren har Stefan Högberg studerat historiens gränsöverskridande kvinnor. Boken Kvinnliga krigare, bloggen med samma namn och uppdykanden i P3 Historia och Vetenskapsradion Historia är några av resultaten.

Erik Jersenius - Verklighetens amasoner - de kvinnliga krigarna i Dahomey
Erik Jersenius är kulturredaktör på VLT och har intresserat sig för de kvinnliga krigarna i Dahomey. I samband med internationella kvinnodagen den 8 mars i år uppmärksammade han dessa verklighetens amasoner i en artikel om de mest säregna kvinnoödena i historien.

Arrangör:  Awake Project med Lady of the lake, ett projekt som forskar i könsmaktsordningen, både historiskt, interkulturellt och lokalt. Läs mer

I samarbete med Skådebanan, Karlsgatan 2 och Växhuset med stöd av Region Västmanland och Västerås Stads kulturnämnd