Samma Lika

13.11 2010 - 13.3 2011

Därefter turné i länet.

 

 

Foto: Caroline Uggla

 
Kan vi känna igen oss i och identifiera oss med människor som levde för länge sedan? Hur ser ungdomars vardag ut idag? Dessa frågor var utgångspunkt för gymnasielever från Köping och Västerås inför arbetet med utställningen Samma Lika på Västmanlands läns museum. Utställningen har arbetats fram av Länsmuseet tillsammans med tre gymnasieklasser: 08ES på Ullvigymnasiet i Köping samt NV10B och NV10C på Rudbeckianska gymnasiet i Västerås. Eleverna har bidragit till utställningen med huvudsakligen filmer, texter och foton som skildrar deras liv och vardag: Hur det är att vara ung idag.

I Länsmuseets arkiv har människor lämnat spår efter sig och sina liv. Med hjälp av de dokument som finns i arkivet (exempelvis gamla veckotidningar, brev, foton, reklamannonser, TV-tablåer) visas också hur människor, unga som vuxna, levde förr i tiden. Vad tyckte och tänkte människor förr? Skiljer sig deras tankar från vad vi tänker idag?

Vi hoppas att utställningen ska väcka funderingar kring framtidens sparande. I dagens samhälle där tekniken har ett annat inflytande i vårt dagliga liv och vi alltmer använder oss av sociala medier, finns inte längre samma spår efter oss som tidigare. Vad vill du lämna för spår efter dig?

TURNÉSCHEMA
  • Stadsbiblioteket köping v. 16-18
  • Fagersta bibliotek v. 24-26
  • Hallstahammars bibliotek v. 27-30
  • Arboga museum v. 39-42
  • Örebro stadsbibliotek v. 43-45