Shake this town - en utställning om den svenska rockabillyn

16.6 –19.8 2012

 

 

Utställningen Shake this town handlar om den svenska rockabillykulturen: om modet, bilarna, frisyrerna och musiken. Rockabilly är en subkultur som idag är populärare än någonsin. Kulturen är bred och uppdelad i grupperingar så som old school rockabillys, psychobillies, pinstripers, pinuppor, Teddy Boys, burleskartister, bilintresserade, MC-fantaster, musikintresserade, festarrangörer, tatuerare, designfreaks och vintagejägare.

Utställningen bygger på intervjuer med människor som verkar inom rockabillykulturen och de ger oss en inblick i kulturen, livet och intressena. Här möter vi rockabillyns alla attribut – sjömanstatueringar, ombyggda bilar, pomador, nyproducerade retroprylar, vintagemode och tidsskrifter. Men under allt det påtagliga, alla föremål, all attityd och all musik finns drömmar om en annan tid, ett annat slags liv än det som vi lever just nu.

Utställningen har producerats av Tidaholms museum i samarbete med fotografen Bertil Lindgren.

 

Rockabillys i Västmanland

Länsmuseet har intervjuat 10 västmanlänningar om deras ingång i rockabillykulturen samt lånat in föremål till utställningen. De är sju män och tre kvinnor i lite olika åldrar med olika intressen och bakgrund . Flera sysslar med musik, bland annat sångaren i bandet Go Getters. Några är inredningsintresserade, flera har ett stort motorintresse av amerikanska bilar, hot rods och motorcyklar.

Bland de intervjuade finns en ung kille som har en ateljé där han gör pinstriping konst på bilar, men också på väskor, skor, bowlingklot och hjälmar. En kille "Lazy Joe" målar airbrush men har också en motordrom där han kör sin mc. En av kvinnorna driver ett litet retrokafé i 40-50-talssstil, mest för sina kompisar och en annan deltar i Damrallyt i Västmanland varje år.

 

Fotograf Bertil Lindgrens hemsida