Seminarium

Seminariet "Digitalt tillgängliggörande av kulturarvsmaterial"  anordnades för projekt Kulturarvsportal Västmanland den 19 februari 2014. Syftet var att ge deltagarna en allmän kunskap i frågor om digitalt tillgängliggörande och möjligheter att diskutera "portalrelaterade" frågor. Totalt deltog ca 50 personer från bl a arkiv, museum, bibliotek, hembygdsförening och släkforskarförening.

Föreläsningar Titel på föredag (länk till power-pointfil) och föreläsare (länk till föreläsning).

Alla pratar UX   med Jonas Söderström, informationsarkitekt, InUse Experience. Om användarvärde, engagemang och digital arbetsmiljö.  (Obs! Power-pointfilen är tung, men går att ladda ned om du följer anvisningarna i felmeddelandet).

Go Wiki  med Axel Pettersson, projektledare GLAM, Wikimedia Sverige. Om Wikipedia, gemenskapen och "glammiga" projekt.

Hur tillgänlig är du?  med Pär Lannerö, projektledare, E-delegationen, Regeringskansliet. Vägledning för webbutveckling för offentlig sektor.

Kulturarv Västernorrland  med Per-Erik Wik, bibliotekskonsulent, Länsbiblioteket Västernorrland. Erfarenheter från ett decennium.

Om vikten av att vara öppen  med Johanna Berg, utredare, Digisam. Om öppna licenser - en demokratifråga.

 

Filmerna finns i en spellista på YouTube där du kan söka dem direkt! Sprid gärna informationen vidare så att så många som möjligt får möjlighet att ta del av detta utmärkta material! Föreläsningarna kan även med fördel användas som diskussionsunderlag vid t ex en arbetsplatsträff eller som introduktion i ämnet!