aktuella utställningar


forntid

När då var nu - forntidens folk och fä

Inlandsisen försvann och de första människorna kom till Västmanland. Från stenålderns jägare och samlare till vikingatidens handelsresande. Människor kom och gick, flyttade in och flyttade ut. Bronsålderns hällristningar och järnålderns båtar lämnade spår efter de som levde här för länge sedan. Kom in och upplev Västmanlands forntid!

Visas tillsvidare
medeltidens makt och människor

När då var nu - medeltidens makt och människor

Nu förändrades tiderna, järnålder övergick till medeltid. Folk i Västmanlands blev kristna och det byggdes kyrkor överallt. Ny teknik för att göra järn utvecklades i Norberg och järnet skeppades ut i världen från tre nya städer, Västerås, Köping och Arboga. Följ med in i den myllrande medeltiden!

Visas tillsvidare


nya tidens ordning och reda

NÄR DÅ VAR NU - NYA TIDENS ORDNING OCH REDA

Den nya tiden var här! Nu gjordes många resor och vetenskapliga upptäckter. Kyrkan reformerades och vi blev protestanter i Sverige. Det var en orolig tid med många krig men det var även en tid där kungar försökte skapa ordning och reda. I Västmanland anlades många järnbruk och människor med ny kunskap lockades till länet. Välkommen och upplev den nya tidens ordning och reda!

Visas tillsvidare
modärna tider

NÄR DÅ VAR NU - MODÄRNA TIDER

Det var en tid då stora förändringar skedde i Sverige och i Västmanland. Vi gick från att vara ett land som folk flydde från, till ett land som folk flyr till. Genom folkrörelser och kamp fick vi demokrati, jämställdhet och rättigheter för fler. Elektriciteten förändrade människors liv. Tåg, cyklar, bilar och flygplan, telefoner, TV, radio och datorer var nya uppfinningar. Folk gick på bio, till Folkets park och åkte på semester. I Västmanland blomstrade industrierna. Järnet blev till stål och moderna produkter. Välkommen in i det nya och moderna Västmanland!

Visas tillsvidare


Människor och motorer berättelsen om MImer

MÄNNISKOR OCH MOTORER- BERÄTTELSEN OM MIMER

Med början år 1911 byggde Asea Mimerverkstaden i Västerås, en stor modern och rationell fabriksbyggnad för tillverkning av små och medelstora elektriska motorer. Asea byggde också bostäder med lägenheter i flera kvarter på Östermalm åt det växande företagets arbetare. Utställningen berättar om hur Mimerverkstaden kom till, och ger glimtar av arbetet på fabriken, av livet som Asea-anställd och om livet på Östermalm.

Visas tillsvidare
Hela världen brinner

HELA VÄRLDEN BRINNER

Utställningen tar avstamp i Astrid Lindgrens krigsdagböcker från andra världskriget, men den berättar också om flyktingar som kommit till Sverige, för decennier sedan och nyligen. Utställningens syfte är att väcka samtal och fördjupa diskussioner om den enskilde människans ansvar, om betydelsen av tolerans, medmänsklighet och om allas vår framtid.

7.9 2018 - 6.1 2019


Arktisk skinnberedning

ARKTISK SKINNBEREDNING

Lika viktigt som det är att bevara föremål på museum är det att bevara de tekniker och den kunskap som krävs för att tillverka dessa. Lotta från Lottas Garfveri har lärt sig teknikerna genom att arbeta med inuiter och indianer i Kanada, med ainukvinnor i Japan och med samer i Sverige och Norge. Att tillvarata hudarna från de djur som jagats har varit en naturlig del av vardagen och oftast utförts av kvinnor i samband med matlagningen.

15.9 2018 - 13.1 2018
Ateljé Wijgård 100 år

ATELJÉ WIJGÅRD 100 år

För 100 år sedan, år 1918, öppnade porträttfotografen Emil Wijgård en egen ateljé i Västerås. Den drev han fram till sin pension 1950. Verksamheten togs sedan över av sonen Kjell Wijgård, som fortsatte fram till 1980. En fantastisk bildsamling finns kvar, med porträtt och fotografier av allt från de egna barnen, nygifta, konfirmander, bönder och stadsbor. Utställningen berättar om en lång fotografgärning som sträcker sig över nästan ett helt sekel.

1.12 2018 - 24.3 2019

kommande utställningar