Kommunikation och dialog om kulturmiljö

Infoblad om samhällsbyggnadsprocesser

Skriv rubrik här

Under arbetet i projektet tyckte ungdomsgruppen vid Västmanlands läns museum att det var svårt att hitta information riktad till unga om hur samhällsbyggnadsprocesser fungerar. Ungdomsgruppen tog därför initiativ till att ta fram ett infoblad som de valt att kalla Från åsikt till action och som du kan ladda ner nedan. Infobladet riktar sig till ungdomar och informerar om vad man kan göra för att påverka om något ska förändras i ens hemkommun. Här beskrivs samrådsprocessen och hur man går till väga om man vill lämna egna e-förslag relaterade till stadsbyggnadsfrågor. Infobladet innehåller även kontaktuppgifter till alla samhällsbyggnadskontor i länet. Beskrivningar av relevanta begrepp och processer såsom detaljplan och samråd har bearbetats språkligt av ungdomarna för att de ska vara tydliga och lätta att förstå.

Infobladet togs fram självständigt av ungdomsgruppen med stöd och korrekturläsning av samhällsbyggnadschefen i en av länets kommuner samt museets bebyggelseantikvarier.

Museets kommunikatör layoutade infobladet i samarbete med projektets ungdomar.

Sidans innehåll

Fördelar

Fördel 1

Ett infoblad kan vara ett bra och enkelt sätt att nå ut med kortfattad information om påverkan inom stadsbyggnad. Det kan fungera som ett långsiktigt informationsverktyg, inte bara för en enskild dialog utan för att sprida kunskap vid flera tillfällen.

Att infobladet togs fram av ungdomsgruppen och bearbetades språkligt bidrog till att det blev mer lättförståeligt och tydligt samt att det fick en design som tilltalar unga.

Vid en utvärdering av infobladet med en fristående ungdomsgrupp tyckte merparten av ungdomarna att infobladet ökade deras förståelse för hur de kan påverka inom samhällsbyggnadsprocesser.

Nackdelar

Nackdel 1

I utvärderingen som genomfördes med ungdomar i en fristående ungdomsgrupp tyckte några att infobladet innehöll för mycket text. Ungdomarna var i åldrarna 17–19 år.

Trots att infobladet bearbetats språkligt tyckte några av ungdomarna i utvärderingen att det fortfarande var ganska svårt att förstå och de flesta tyckte att det passade bäst för den lite äldre målgruppen i åldrarna 16–18 år.

Tips och råd

Tips 1

Om du vill göra ett liknande infoblad kan du ta inspiration av vårt som du laddar ned på länken nedan.

Tips 2

Ta gärna hjälp av ungdomar från målgruppen om svåra begrepp och processer ska förklaras på ett lättförståeligt sätt.

Tips 3

Ta hjälp av sakkunniga inom ämnet för granskning.

Tips 4

Låt ungdomar vara delaktiga i designen för att göra produkten attraktiv för målgruppen.

Tips 5

Använd infobladet som ett studiematerial kopplat till någon skoluppgift.

Nyttiga dokument att ladda ned

Infoblad Från åsikt till action

Var den här metodbeskrivningen hjälpsam för dig?

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥