Kommunikation och dialog om kulturmiljö

Ungdomsdialog om renovering

Bakgrund och syfte

Under projektets andra år blev projektledaren vid Västmanlands läns museum tillfrågad om att anordna en ungdomsdialog i Norbergs kommun i samband med en större renovering av det modernistiska kommunhuset från 1958. Kommunen var intresserad av att veta vad ungdomar i Norberg ansåg om kommunhuset och hur det skulle kunna förändras om de fick bestämma.

Förberedelse och research

Ferieungdomarna fick vara helt styrande i hur de ville genomföra dialogen. För att bestämma intressanta och givande aktiviteter upplevde ungdomarna att dom behövde mer kunskap om kommunhusets historia samt renoveringsplanerna, så arbetet inleddes med research. Därefter åkte projektets ferieungdomar, de två ungdomsmentorerna och projektledaren på platsbesök till Norberg. Syftet med besöket var att få bättre kunskap om platser i Norbergs kommun där ungdomar umgås och som kunde vara lämpliga för genomförandet av ungdomsdialogen, samt att besöka och få mer kunskap om kommunhuset.

Dialogarbete på plats i Norberg

Arbetet ledde fram till att dialogarbete genomfördes på torget i Norberg och på en fritidsgård. Dialogarbetet på torget lyckades inte nå ut till ungdomar då få unga passerade vid tillfället. På fritidsgården arrangerades flera olika aktiviteter med uppskattningsvis 20–30 deltagare. Ferieungdomarna hade planerat aktiviteterna och de barn och ungdomar som besökte fritidsgården kunde bland annat färglägga och skissa på exteriörritningar av kommunhuset, göra egna pins med arkitekturdetaljer från kommunhuset samt lämna förslag på hur ungdomar skulle kunna använda platsen. Materialet som samlades in från deltagarna vid dialogen på fritidsgården översändes till kommunens stadsbyggnadskontor.

Mitt slott Ditt slott Sommarjobbare i Norberg 2023 Foto: Västmanlands läns museum

Alternativa metoder för att nå ut

Ferieungdomarna ville även testa metoder för att nå ut till ungdomar i kommunen på andra sätt än genom att utföra en dialog på plats. De tog därför fram en affisch och en flyer med QR-kod till ett googleformulär där det gick att lämna förslag på hur man ville att renoveringen av kommunhuset skulle gå till. Affischerna sattes upp på fritidsgården och på anslagstavlor i kommunen samt lades upp på sociala medier. Totalt fyra svar inkom via enkäten.

Ferieungdomarna spelade även in en film som lades upp på projektets instagram. I filmen spelar ungdomarna olika karaktärer från när kommunhuset uppfördes och berättar om hur ungdomar i nutid kan vara med och påverka kommunhusets utveckling. I slutet av filmen visades QR-koden till googleformuläret för att samla in ungas synpunkter. Filmen delades på fritidsgårdens, projektets samt Västmanlands läns museum instagramkonto och facebook-konto.

Sidans innehåll

Fördelar

Fördel 1

Att arrangera dialogen på en fritidsgård fungerade bra då många barn och ungdomar deltog.

Att det var ungdomar som ledde dialogen upplevdes skapa ett större intresse för att delta och en bättre kontakt med ungdomarna än om det enbart varit vuxna som hållit i den.

Att ferieungdomarna fick stort inflytande över hur dialogen skulle utformas stärker självförtroendet och ger viktiga erfarenheter samtidigt som det skapar förutsättningar för en dialog som upplevs som intressant och relevant för unga. Det ledde även fram till kreativa lösningar samt moderna sätt att nå unga med bland annat QR-koder, Google-formulär och filmklipp.

Responsen från deltagarna var positiv och alla barn och ungdomar som besökte fritidsgården deltog i aktiviteterna.

De arrangerande ungdomarna fick med sig fördjupade kunskaper om Norberg och kommunhuset.

Utmaningar

Utmaning1

Att dialogen genomfördes med ferieungdomar från Västerås innebar att de saknade lokalkännedom om Norberg. Det hade varit en fördel om dialogen arrangerats tillsammans med ungdomar från Norberg som kunde bidragit med kontakter och kunskap om lämpliga platser att arrangera dialogen på.

Dialogen på torget lyckades inte nå många ungdomar, eftersom få unga passerade platsen. Detta visar på en svårighet med att arrangera ungdomsdialoger på offentliga platser. En erfarenhet från projektet är att det är säkrast att arrangera via skolor och fritidsgårdar, platser som unga är vana att besöka och känner sig trygga på.

Eftersom dialogen arrangerades under sommarlovet var det svårt att hitta lämpliga platser att utföra dialogen på, då skolorna var stängda och färre ungdomar uppehöll sig på fritidsgårdarna.

Även om QR-koder och sociala medier är bra verktyg, kan det vara svårt att nå unga med dessa kanaler.

Att arrangera flera aktiviteter i en annan stad krävde mycket tid och resurser.

Att dialogen arrangerades under sommaren när kommunens tjänstemän var på semester innebar att det var svårt att få respons på hur det insamlade materialet kom till användning.

Tips och råd

Tips 1

Involvera ungdomar i planeringen från start.

Tips 2

Skapa god kontakt med personalen på de platser som ska besökas för att få dem att bli engagerade. Förklara i förväg för personalen varför arbetet är viktigt och vad syftet med aktiviteten är. För oss var det till stor hjälp att fritidsledaren kunde hjälpa till att sprida information om aktiviteten, engagera besökande ungdomar och skapa fokus i gruppen vid dialogen.

Tips 3

Om dialogen ska genomföras under sommaren är det bra att börja planeringen innan sommaren så kommunens personal finns på plats och kan vara delaktiga i planeringen. Förankra dialogens aktiviteter och försäkra er om att de fyller sitt syfte och ger kommunen svar på det de önskar få in ungas åsikter om. Etablera en kontaktperson på kommunen som kan ta emot resultatet av dialogen och se till att det kommer till användning.

Tips 4

Planera in tid för uppföljning med kommunen.

Tips 5

Försök engagera lokala ungdomar som har kunskap om platsen och vet var ungdomar brukar vara. Ungdomarna kan sedan sprida information om aktiviteten i sina nätverk.

Tips 6

Det är bra att ha en vuxen med vid planering och genomförande för att stötta upp ungdomarna. Det var även positivt att det fanns en person på plats med expertkunskap inom kulturmiljöfrågor när det dök upp följdfrågor.

Tips 7

Skapa gärna intresse för dialogen med pris och tävlingar.

Var den här metodbeskrivningen hjälpsam för dig?

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥