Digitala berättelser

Här kan du ta del av producerat material utifrån berättelser, föremål och fotografier från museets samlingar. Upplev fantastiska föremål, berörande berättelser och platser med historia i artiklar och filmer. Nytt innehåll läggs upp löpande!

Artiklar

Asea-fruarnas klubb

Asea-fruarnas klubb bildas år 1938. Klubben är tänkt att vara en mötesplats för fruarna till Aseas högre tjänstemän och direktörer. Här ska kvinnorna få umgås och lära känna varandra under lättsamma former. Elna Drakenberg utses till klubbens värdinna. Under andra världskriget ägnar sig Aseafruarna bland annat åt att sy och sticka. Både för att kunna sälja och få in pengar till välgörenhet, men också för att kunna skicka kläder till Finland.

Kvällen på Röda kvarn

Strax innan 12-slaget på nyårsafton 1939 födds en liten flicka på Västerås BB som får namnet Inger Birgitta. Hon är den första dottern av två till Alice och Erik Eriksson, som båda jobbar på ASEA. Inger, som växer upp i ASEA-staden Västerås på Gideonsberg, är redan som ung tonåring en mycket ivrig biofantast. Här får du ta del av en tonårsflickas biominnen!

Sune Waldimir - Västeråspojken som blev hela Sveriges kapellmästare

Västmanlands läns museums arkiv förvaltar tjugo stora klippböcker med foton, tidningsklipp med mera, om dirigenten Sune Waldimir. Dessa böcker har satts ihop av Sune Waldimirs far hemma i Västerås och utgör ett unikt dokument om 30 års svenskt nöjesliv – d.v.s. 30 år med Sune Waldimir under 1900-talets första hälft. Klippböckerna har legat orörda i museets arkiv i flera år, ända till museums arkivmedarbetare Mikael Kvick en dag bestämde sig för att ta sig an uppgiften att sammanfatta Sune Waldimirs liv och karriär i en biografi med utgångspunkt i dessa böcker samt en del mediafiler som fanns att tillgå på Svensk mediadatabas. Författarens strävan har varit att pussla ihop de viktigaste och mest intressanta delarna av musikerns liv till en sammanhängande och läsvärd historia. Här presenteras Mikael Kvicks djupdykning i Sune Waldimirs liv och karriär i en artikelserie i sju delar.

Kyrkogårdar genom tiderna

Den 23 september 2023 samlades en stor skara för en kyrkogårdsvandring vid Västervåla kyrka i Västervåla hembygdsförenings regi. Hans Philip som tidigare lett sådana vandringar fick denna gång stöd i guidningen av Edit Boman från Västmanlands läns museum. Hon är byggnadsantikvarie och arbetar bland annat med att bedöma det kulturhistoriska värdet av gravvårdar och byggnader. Edit gav en övergripande bild av utvecklingen av kyrkogårdar genom historien och senare publicerades hennes berättelse i Västervåla hembygdsförenings medlemstidning Nu och då. Nu finns artikeln att läsas här!

Filmer

Flera nyanser av grått

Lyssna på när museipedagog Lena berättar historien kring ett fotografi från Västmanlands läns museums samlingar. Du får bland annat höra berättelser om Nanna Svartz, Axéns mandolinskola och om barnmorskan i Ålsätra.

Museets minimala höjdare

Följ två av museets pedagoger när de tar er genom den västmanländska historien från järnåldern till 1900-talet. Vi får höra dem berätta om några små favoriter från museets föremålssamlingar som finns utställda på museet.

Historisk pausgympa

Sitter du hemma och jobbar? Du vet väl att det är viktigt att ta en paus och röra på dig då och då? Gör det tillsammans med oss och vår historiska pausgympa!

Husmorderns karantäntips

Ett helt nytt koncept togs fram under pandemin. Nämligen Husmoderns karantäntips. Lär dig att tvätta händerna, lunggymnastik eller att utföra hushållssysslor.

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥