Äggen är slut & hjässan kal

Vernissage
Utställningsproducent Annica Carlsson Bergdahl inviger och ger en introduktion till sin utställning Äggen är slut & Hjässan är kal.

Varför är det så tyst om vår erfarenhet av åldrandet? Varför talar vi så lite om vad det gör med kroppen, kärleken, tankarna, längtan och mötet med andra människor?  Utställningen består av två delar: Den ena berättar om hur männen upplever övergångsåldern. Den andra handlar om kvinnors erfarenhet av klimakteriet. Utställningen är baserad på djupintervjuer med kvinnor och män i åldrarna 48–73 med fotografier av Elisabeth Ohlson (tidigare Ohlson Wallin).

”Vem är jag nu? Vad vill jag göra resten av mitt liv, när dagarna bakom mig är fler än de jag har framför mig? Oavsett om orsaken är klimakteriet eller mitt-i-livet-funderingar ville jag veta mer om hur andra kvinnor känner. Väninnorna nickade instämmande och frågade: Varför är det så tyst?”

”Alla sorter, mjuka, hårda finns oavsett vilket kön vi räknar oss som och i vilken ålder vi befinner oss i. Men att våra könsroller påverkar oss är ofrånkomligt och att manligheten kan användas som en rustning är tydligt. Människan blir allt klokare med åren, konstaterar jag efter att fått förmånen att lyssna till männens berättelser om sig själva och också få minnen av mig egen pappa tillbaka.”

Ur förorden till böckerna Äggen är slut och Hjässan är kal av Annica Carlsson Bergdahl.

 

Visas på Västmanlands läns museum under perioden 28 januari – 21 maj 2023.

Utställningen är producerad av Rot produktion i samarbete och med stöd av Västarvet och Västra Götalandsregionen.

 

 

Idé/producent/intervjuer/textbearbetning: Annica Carlsson Bergdahl Fotografier: Elisabeth Ohlson Wallin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥