Arkivens dag: Myter och mysterier

Event
På Arkivens dag avslöjar vi en del av myterna och mysterierna som finns i våra arkiv. Årets evenemang sker i Västerås stadshus på Fiskartorget.

Arkiv… Själva ordet hintar om upptäckarglädje och gömda skatter. Att vara arkivdetektiv innebär att ge sig ut på en upptäcktsfärd i historien. Går det att hitta mormors okända farfar? Vem undertecknade ett kärleksbrev med ”Din egen Alma”? Vilka är det som gömmer sig bakom inskriptionen ”P A S och E S D 1884” som står snirkligt målat i kistan i hallen? Finns det belägg för att den avsatte häradsdomaren sköts av sin egen bror eller är det en skröna?

En del kan vi hjälpa dig få svar på. Annat får fortsätta att vara ett frågetecken ett tag till – tills den sista pusselbiten blir hittad, den som gör att bilden blir fullständig. Om det någonsin sker, den som letar i arkiven brukar oftast hitta nya spännande frågor att besvara.

Ta med upptäckarlusten och besök Arkivens dag. Du är varmt välkommen!

 

Program

Visningar

Kl 11.30, 12.00, 13.00 och 13.30: Visningar av stadsarkivets arkivmagasin. Gratis biljett till visningarna hämtas samma dag i stadshusentrén. Begränsat antal platser!

 

Program i Fullmäktigesalen

Kl 12.00–12.25 Filmvisning: Stadsarkivet visar en film om kyrkbackens historia. Filmen gjordes av Mimer 1991 och är ca 25 min lång.

Kl 13.00–13.45 ”Folktro och folkmedicin i länsmuseets samlingar” Föredrag av antikvarie Anna Bratås från Västmanlands läns museum.

Kl 14.00–14.30 Filmvisning: ”Norberg 1917” och ”Svanå Brukssmedja 1920”. Västmanlands läns museum visar filmer ur Aseas filmarkiv från arbete i gruvor, hyttor, skogar, verkstäder och smedjor.

 

Under hela dagen

Arkiv Västmanland visar material om varggropar, spanska sjukan och alkohol.

Regionarkivet Västmanland visar västmanländsk psykvård kring sekelskiftet år 1900 med exempel från Salberga sjukhus.

Vallby friluftsmuseum: Myter och mysterier från miljöerna på Vallby Friluftsmuseum – äldre sägner om bergsmansgården som en gång stod i Bergslagens djupa skogar, och berättelser om skarprättarens bostad och dennes yrke som var omgärdat av mysterier.

Västerås släktforskarklubb ger information om och släktforskarhjälp på temat: Släktforskning – inte bara kyrkböcker.

Västerås stadsarkiv: Kom och sök i stadsarkivets digitala bilddatabas med fotografier över Västerås.

Västerås stadsbibliotek: Stiftsbiblioteket visar skärmutställningen ”Handskrifter, pergamentblad och arsenik: upptäckter som kan göras i bokmagasinen”.

Västmanlandssamlingen visar en utställning om landskapsblomman misteln.

Västmanlands läns museum visar en skärmutställning om Erik XIV:s gravöppning, och små berättelser om folktro.

Tipspromenad för barn. Mysteriet med den namnlöse arkitekten. Rätt svar ger pris!

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Skype
Print

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥