Fullbokat! Fruntimmersfika – Ebba Ståhl

Föredrag
Välkommen på en härlig söndagsföreläsning följt av kaffe och kaka. Dagens fruntimmersfika handlar om Ebba Ståhl.

Ebba Ståhl studerade vid konstfack 1895-1901. Skolan hade flera inriktningar och det gick att utbilda sig till mönstertecknare, dekorationsmålare, modellör, ornamentsbildhuggare, möbelritare, ciselör, gravör och konstsmed, tecknare för tryck och bokhantverk och lärare i teckning, välskrivning och modellering. När hon var klar med utbildningen blev Ebba ciselör och arbetade med att dekorera och göra utsmyckningar på prydnads- och nyttoföremål av metall.

Efter utbildningen fick hon anställning som ciselör hos hovjuvelerare CG Hallberg i Stockholm. Ebba flyttade tillbaka till Västerås efter att hon slutade på Hallbergs. Där bodde hon med sin mamma i hörnet av Gustavsgatan- Västmannagatan.

I länsmuseets magasin finns några av Ebba Ståhls arbeten.

 

De två unga kvinnorna på bilden dekorerar en vas. De går på Högre konstindustriella skolan (nu Konstfack) vid Tekniska skolan i Stockholm. Fotot är från 1901 och kvinnan till vänster är Västeråsfödda Ebba Ståhl (1876-1950). Fotograf okänd.

 

Exempel på arbeten av Ebba Ståhl. Skärpspänne i koppar, 102 mm x 75 mm. Från Västmanlands läns museums samlingar.

 

Anmälan

Obligatorisk anmälan till [email protected]

Skriv ”Fruntimmersfika 5/2” i ämnesraden. Ange ditt namn , mejladress och mobilnummer.

 

Vad är Fruntimmersfika?

Första söndagen i varje månad under vår- och höstterminen är det vanligtvis Fruntimmersfika på Länsmuseet. Vi dukar till kafferep med broderade dukar och blommiga kaffekoppar. Efter en kortare berättelse om en kvinna från länet så fikar vi tillsammans och samtalar om allt från starka kvinnor till kaffebröd. Namnet till trots så är alla välkomna!

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥