Introduktion: En rostig lustgård full av liv

Introduktion till vår prisbelönade ljudberättelse ”En rostig lustgård full av liv” vid Skitviken nedanför Kokpunkten.

Bor du på Östermälarstrand eller Lillåudden? Eller brukar du vara där och bada på Kokpunkten eller promenera längs Mälaren? Då har du kanske lagt märke till en liten och märklig båtplats med en vägbom och en massa gamla skjul. Möjligen har du också hört ordet Skitviken och blivit nyfiken på vad det är?

 

Du ser en vik där en gäng änder simmar. Bakom viken ser man en rad olika byggnader och några båtar under presenning. Det ligger ett tunt lager snö på marken.
Skitviken Foto: Lasse Fredriksson

 

Nu är området runt den lilla piren nybyggt, välordnat och snyggt. Annat var det för 50 år sen när arbetarna från Ångkraftverket hade sina båtar och byggde sina skjul runt på den lilla udden. Då såg området runt piren helt annorlunda ut än idag. Men vid båtplatserna runt Skitviken har tiden på många sätt stannat vid det gamla.

Västmanlands läns museum har tagit fram en app med ljudberättelse om denna märkvärdiga plats. Berättelsen har skapats av Inger Orre och Martin Heden och vunnit pris som årets samtidsdokumentation år 2020.

I ljudberättelsen får du veta mer och kan lyssna till intervjuer med några medlemmar i båtklubben Piren som själva berättar om den speciella klubben och Piren.

Antikvarie Helena Arnell från länsmuseet ger vid två tillfällen i höst en gratis historisk introduktion till platsen och visar hur appen fungerar. Sedan kan du ströva in på området och upptäcka platsen på egen hand.

Gör så här
Tag med en smartphone och lurar. Ladda gärna ner vår gratis app Västmanlands läns museum i förväg. Här hittar du länkar till nedladdningen.

Vi samlas vid vår informationsskylt om Skitviken vid träbron nära Kokpunkten.

Vi ses!

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Skype
Print

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥