Kulturnatt

Event
Västerås kulturnatt är ett årligt återkommande evenemang där stadens gator och kulturscener fylls med upplevelser för alla åldrar.

Vi bjuder som vanligt på ett fullspäckat program. Och självklart är det fri entré till allt!

Program

15-15.30 Nyöppning: Othsedidh – samiska kulturyttringar i Mellansverige. Utställningen öppnas med en introduktion av museipedagog Anna Bratås som deltagit i hela projektet Ohtsedidh som var ett projekt som ville synliggöra och sprida kunskap om ett samiskt kulturarv utanför dagens renskötselområde. Plats: Frizonen.

15-16.30 Rut-Ottar bingo på Kulturtåget. Länsmuseets maskot Rut-Ottar har gömt sig på olika platser utanför Karlsgatan 2. Åk gratis med vårt Kulturtåg och försök att hitta hen. Hittar du alla vinner du ett Rut-Ottar klistermärke! Avgång utanför entrén mot innergården varje kvart. Plats: Entrén mot innergården

15-21 Club Artis – Välkommen att besöka konstnärsföreningen Club Artis med anor från 1976. Här bjuds på vernissage med blandade verk. Prova på att måla med akvarell, trycka grafik och att måla med naturliga pigment. Du får också veta mer om vår förening, vad vi gör och vilka möjligheter det finns för föreningsengagemang. Plats: Kraftverket.

15-18 Forntida vävteknik. Karin Assarsson Oom visar och väver på den upprättstående vävstolen i Forntiden. Plats: Forntiden folk och fä.

16-19 Fingerdockor. Kom och tillverka fingerdockor tillsammans med oss. Plats: Pedagogen, våning 2.

17-17.25 Dansspelet. Dansföreställningen Dansspelet utspelar sig i en tv- spelsvärld. Fyra personer har dragits in i denna värld som styrs av olika tärningar. För att ta sig ut måste de följa Dansspelets regler och ibland ta hjälp utifrån. Det är din uppgift som publik att hjälpa karaktärerna genom alla nivåer till det sista kastet, så att de kan ta sig tillbaka hem. Vem vinner? Kommer alla att ta sig ut i tid? Dansföreställningen riktar sig till barn och ungdomar i låg- och mellanstadieåldern. Initiativet och produktionen är skapad av Improve Your Groove och syftet med föreställningen är att nå ut till människor, inspirera och visa upp streetdansen som kulturform och sprida mycket dansglädje. Begränsat antal platser, tag plats i god tid innan föreställningen börjar. Plats: Traversen.

17-21 Släktforskning. Västerås Släktforskarklubb finns på plats för dig som har släktforskarfrågor eller som vill veta mer om släktforskning. Intresserad, nybörjare och erfarna släktforskare är välkomna. Plats: Transformatorn, våning 2.

17-21 Samla Frimärken – En hobby för alla. Västerås Filatelistförening visar hur och vad du kan samla. Plats: Våning 2.

17-21 Viksäng i fokus! Kulturföreningen Vi i Viksäng ger er möjlighet att titta i föreningens forskarpärmar där ni bland annat kan se bildmaterial och läsa artiklar. Ni kan också beskåda en skärmutställning. Har ni bilder, berättelser med mera så tar vi gärna emot och skannar in. Vi har också boken ”Livet på Viksäng” till försäljning. Plats: Våning 2.

17-21 Bokbinderi. Västerås bokbindargille visar hur det går till att binda böcker för hand. Kom och gör en egen enarkshäftning! Plats: Vetenskapsrummet i utställningen Modärna tider.

17-22 Arkiv & Bibliotek. Vad hände dagens datum för 100 år sedan? Kom och bläddra i gamla VLT och se bilder från förr. Kanske kan vi hjälpa dig med svaren på frågor kring händelser, personer eller platser i länet? Plats: Arkiv & Bibliotek, våning 2.

17-18.30 Arkeologiska fynd och återskapande.Två föreläsningar av medlemmar i föreningen Uttaharjar som är en grupp med fokus på återskapande av Vendeltidens uttryck och historia. Plats: Hörsalen

Maktens kvinnor – båtgravar i Västmanland  Maria Olsson

Gravgåvor i vendeltida stormansgravar – symbolik eller funktion  Jonas Lyckman

18-20.30 Filmvisning för ungdomar. Filmvisning av filmen Lorax för ungdomar 13-18 år i Mimerbion. Vi bjuder på popcorn och samtalar om hur ungdomar kan vara med och påverka i samhällsbyggnadsprocesser. Arrangeras av ungdomarna från arvsfondsprojektet Mitt slott, ditt slott. Plats: Mimerbion.

18-20 Spela Hnefatafl! Kom och spela Hnefatafl, vikingarnas egna strategiska brädspel, med Historiska Brädspelsklubben. Utmana en vän, en familjemedlem eller en främling (som kan bli din nya vän!) på ett parti eller två. Känner du dig osäker på reglerna? Ingen fara, en spelledare kommer att finnas på plats under hela tiden och kan hjälpa till. Roligast är det för dig som är 8 år och uppåt! Plats: Gästgiveriet, Nya tiden.

18-21 Danspaus – se dansfilmer i ett rosa tält på Karlsgatan! Välkommen att ta en DANSPAUS med oss i vårt rosa tält! DANSPAUS är en årslång uppsökande dansfilmodyssé där koreograferna och dansarna Jannine Rivel och Amanda Billberg från Mer Dans åt Folket presenterar nio dansfilmer av lika många koreografer och grupper. DANSPAUS vill dela dansfilmen som konstform och öppna upp för spontana samtal om dans. DANSPAUS bildar ett montage av dansfilmer som uppvisar en stor bredd vad gäller konstnärskap och konstnärliga uttryck. Filmerna är skapade av nio professionellt verksamma koreografer och grupper: Dorotea Saykaly och Emil Dam Seidel med filmen echo – the mechanics of our solitude, Gabriella Engdahl med filmen Silk Paper and Bruises, Jenny Larsson med filmen My Body is Made of Water, KolKo-KollektivKompaniet med filmen Everybody´s Space, Malika Lamwersiek och Libert Bucher med filmen within all, which passed, Minna Elif Wendin med filmen NOKA, Moncef Henaien med filmen Lavishé, Paloma Madrid med filmen Pato Negro och Rebecca Evanne med filmen MOD. Danspaus genomförs med stöd av Kulturrådet, Region Sörmland, Region Västmanland och Eskilstuna kommun. Mer Dans åt Folket är en organisation som arbetar för att visa, dela, prata och producera dans och koreografi med professionella dansare, koreografer och fria kulturutövare, för allmänheten och med specifika målgrupper i åtanke.  Plats: Tält mittemot entrén Karlsgatan 2.

18 – 22 Älskade Västmanland. Kom och skapa önskeburkar eller skräppåsar om önskade eller oönskade saker till projektet Älskade Västmanland. Aktivitet lämplig från 5 år. Alla västmanlänningar är inbjudna att bidra till vår utställning som öppnar 2024 genom att berätta och skapa kring saker och platsers betydelse. Välkommen in till Älskade Västmanlands inspirationsrum! Plats: Traversen

18.30-22.30 Träffa Uttaharjar! Träffa flera medlemmar från Uttaharjar på så kallad Meet and Greet där de visar och låter dig prova hjälm och hålla i svärd. De pratar om återskapande och specifika fynd och teorier. De visar återskapade föremål från Vendel båtgrav 1, grav 67 Tuna Badelunda, Vendel båtgrav 14 och Ulltuna. Uttaharjar är en grupp med fokus på återskapande av Vendeltidens uttryck och historia. Plats: Forntiden. 

18.30-18.55 Dansspelet. Dansföreställning med Improve Your Groove för 7-12-åringar. Se mer info tidigare i programmet. Plats: Traversen.

18.30-20.30 Kalligrafi. Kinesiska kulturföreningen finns på plats och visar kalligrafi. Lär dig skriva ditt namn på kinesiska! Plats: Hörnan bakom Informationsdisken.

19-19.45 Finsk musik. De som har lämnat sitt hemland lever ofta med längtan tillbaka till ett sagoland som kanske inte finns, och löftet att återvända som aldrig infriades. Den finska tangon och traditionen finns kvar i Sverige som viskningar… Raimo och Satu spelar världens vemodigaste musik, finsk tango med även gladare toner av humppa och vals. Plats: entrétorgets scen.

20-20.30 Tai chi. Kinesiska kulturföreningen visar tai chi. Plats: entrétorgets scen.

20.45-21.15 Västerås kammarkör. ”Both Sides, Now” Kammarkören utforskar nyanser och skillnader med nutida klanger i körmusiken och några av våra största låtskrivare genom tiderna. Musik av Björk, Caroline Shaw m.fl. Plats: entrétorgets scen.

21.30-22.30 Dansa och mingla till Västmanländsk musik! DJ-Duon The Archives, med rötter i Malmö och Stockholm men numera hemmahörande på Karlsgatan 2, rundar av kulturnatten på entrétorget med vibrerande låtar från Västmanlands musikarv och bjuder upp publiken till spontandans och mingel. Plats: entrétorget.

 

Varmt välkommen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Skype
Print

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥