Intresseväckande och kunskapshöjande aktiviteter

Arkitekturkollo med tema byggnadsvård

Arkitekturkollo med tema byggnadsvård

För att öka kännedom och intresse för kulturmiljöer och byggnadsvård bland barn och unga arrangerade Dalarnas museum under sitt första projektår ett arkitekturkollo med tema byggnadsvård. Kollot arrangerades i samarbete med Borlänge kommun.  

Målgruppen var ungdomar mellan 13–18 år. Kollot hölls på Gammelgården i Borlänge och genomfördes under tre dagar i juni. Det var gratis för ungdomarna att delta.  

Syfte

Syftet med kollot var att testa olika metoder för att inkludera unga samt få deras perspektiv i kulturmiljöfrågor. Kollot syftade även till att testa metoder för att öka ungdomars kunskaper om kulturmiljöfrågor och byggnadsvård samt få förståelse för hantverk och material genom att själv jobba med alla sina sinnen.  

Samarbete och marknadsföring

Arkitekturkollot arrangerades i samarbete med föreningskontoret i Borlänge kommun, som håller i Trevligt lov, samt med Tunabygdens hembygdsförening i Borlänge. Marknadsföring av kollot gjordes i samarbete med Borlänge kommun. Borlänge kommuns lovaktiviteter erbjuds gratis för alla skolungdomar och är väl etablerat i kommunen.

Följande aktiviteter genomfördes

Visning/guidning

Första dagen på Arkitekturkollot handlade om att skapa förståelse för historiska miljöer. En byggnadsantikvarie från Dalarnas museum visade runt i några av husen på gammelgården och berättade om hur man bodde förr och om de olika hustyperna. 

Teckna

Det första praktiska momentet efter visningen var teckning. Ungdomarna fick välja en byggnad eller någon detalj på en byggnad och teckna av den. Syftet med teckningsövningen var att ungdomarna skulle få upp ögonen för detaljer och form.  

Schablontryck

I några av byggnaderna på gammelgården förekom det schablonmålade väggar. Under en eftermiddag fick ungdomarna därför prova på schablonmåleri med linoljefärg. En del ritade egna mönster och andra använde färdiga schabloner som hade förberetts av museet. Schablonmåleriet utfördes på mindre bitar av lumppapp.

Koka egen rödfärg

Andra dagen kom Falu rödfärg på besök och kokade rödfärg med deltagarna. De fick en introduktion om Falu rödfärgs historia och därefter arbetade de i mindre grupper för att koka egen färg.

Pinna platser på karta

Samtidigt som kollot pågick hade kulturmiljöenheten på Dalarnas museum i uppdrag av Borlänge kommun att inventera bebyggelse och platser i kommunen inför arbetet med ett nytt kulturmiljöprogram för Borlänge. Kollot sågs därför som en bra plats för byggnadsantikvarier från museet att skapa dialog med ungdomar om arbetet. Under kollot fick ungdomarna berätta om sina ”slott”, dvs. vilka platser i Borlänge som är betydelsefulla för dem, och därefter markera sina platser på en fysisk karta. Ungdomarnas inspel kommer i framtiden att finnas med som ett eget GIS-lager i kommunens kulturmiljöprogram. Ungdomarna kunde efter aktiviteten komma med feedback och ge förslag på vilka frågor som är bra att ställa vid museets fortsatta arbete med en enkätundersökning riktad till ungdomar. 

Tolka byggnader och bygga modeller

Som avslutning på kollot fick ungdomarna inspireras från gammelgårdens byggnader och bygga egna fågelholkar. Dessa målades sedan med slamfärgen som de själva kokat.

Utställning

Det ungdomarna skapade under kollot blev också en del av utställningen ”Borlängeberättelser genom människor, byggnader och landskap”. En utställning som visade valda delar ur kulturmiljöprogrammet som Dalarnas museum arbetar med. Utställningen pågick under sommaren 2023 på Borlänge bibliotek.
Innehållsförteckning

Fördelar

Fördel 1

En stor fördel har varit samarbetet med olika aktörer. En viktig aktör har varit stadsarkitekten i Borlänge kommun som också utarbetat konceptet arkitekturkollo som hon genomfört på olika sätt genom åren.

En fördel var att kollot var en aktivitet inom kommunens Trevligt lov och genomfördes under första lovveckan. De aktiviteter som ingår i Trevligt lov är gratis och riktar sig till alla barn och ungdomar som bor eller vistas i Borlänge kommun. Aktiviteten nådde ut brett eftersom Trevligt lov skickade ut information till alla skolor.

Det var tre ledare på kollot med olika bakgrund och yrkesroller, (byggnadsantikvarie, bild/designpedagog, arkitekt) och de representerade både museum och kommun. De olika kompetensområdena tillförde olika perspektiv och kunskap.

Att kollot pågick under flera dagar var bra för att bygga relationer i gruppen samt mellan deltagare och ledare. Det gav också mycket utrymme för direkt feedback av ungdomarna till ledarna.

Att varva teori och praktik var ett vinnande koncept där de praktiska momenten upplevdes lustfyllda.

Det var bra att vara på Gammelgården. Miljön och byggnaderna var inspirerande och det var fint för ungdomarna att få uppleva miljöerna med alla sina sinnen. Lokalerna som vi använde var gratis och en fördel var också att det fanns en restaurang på gammelgården där ungdomarna fick lunch och fika under dagarna, även det gratis för alla. Mat och fika finansierades av projektpengar.

Det var bra att få möjlighet att testa olika pedagogiska grepp i en grupp med engagerade deltagare.

Utmaningar

Utmaning 1

Det var svårt att nå de äldre ungdomarna i någon större utsträckning. En av anledningarna kan vara att äldre ungdomar börjar sommarjobba direkt efter skolan eller att de inte vill gå på aktiviteter med dem som är yngre.

Resurs/tidskrävande att planera och samordna.

Tips och råd

Tips 1

Hitta ingångar som kan intressera ungdomar. Arkitektur lockar mer än kulturmiljöer och byggnadsvård.

Tips 2

Hitta samarbetspartners med olika kompetenser och ingångar.

Tips 3

Undersök vilka föreningar som finns att samarbeta med. Gammelgården i Borlänge erbjöd oss gratis lokaler.

Tips 4

Erbjud aktiviteter i samband med helger eller lov, gärna den första veckan på sommarlovet.

Tips 5

Marknadsför och samarbeta med en kommunal aktör som når ut till skolorna.

Tips 6

Om det är möjligt bjud på gratis mat och fika.

Tips 7

Varva aktiviteter med teori och lustfyllda praktiska aktiviteter där deltagarna får vara kreativa.

Var den här metodbeskrivningen hjälpsam för dig?

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥