Arkitekturkollo med tema byggnadsvård
Arkitekturkollo med tema byggnadsvård
För att öka kännedom och intresse för kulturmiljöer och byggnadsvård bland barn och unga arrangerade Dalarnas museum under sitt första projektår ett arkitekturkollo med tema byggnadsvård. Kollot arrangerades i samarbete med Borlänge kommun.
Målgruppen var ungdomar mellan 13–18 år. Kollot hölls på Gammelgården i Borlänge och genomfördes under tre dagar i juni. Det var gratis för ungdomarna att delta.
Syfte
Syftet med kollot var att testa olika metoder för att inkludera unga samt få deras perspektiv i kulturmiljöfrågor. Kollot syftade även till att testa metoder för att öka ungdomars kunskaper om kulturmiljöfrågor och byggnadsvård samt få förståelse för hantverk och material genom att själv jobba med alla sina sinnen.
Samarbete och marknadsföring

Arkitekturkollot arrangerades i samarbete med föreningskontoret i Borlänge kommun, som håller i Trevligt lov, samt med Tunabygdens hembygdsförening i Borlänge. Marknadsföring av kollot gjordes i samarbete med Borlänge kommun. Borlänge kommuns lovaktiviteter erbjuds gratis för alla skolungdomar och är väl etablerat i kommunen.
Följande aktiviteter genomfördes
Visning/guidning
Teckna
Schablontryck
Koka egen rödfärg
Pinna platser på karta
Tolka byggnader och bygga modeller
Utställning
Fördelar
Fördel 1
En stor fördel har varit samarbetet med olika aktörer. En viktig aktör har varit stadsarkitekten i Borlänge kommun som också utarbetat konceptet arkitekturkollo som hon genomfört på olika sätt genom åren.
Fördel 2
En fördel var att kollot var en aktivitet inom kommunens Trevligt lov och genomfördes under första lovveckan. De aktiviteter som ingår i Trevligt lov är gratis och riktar sig till alla barn och ungdomar som bor eller vistas i Borlänge kommun. Aktiviteten nådde ut brett eftersom Trevligt lov skickade ut information till alla skolor.
Fördel 3
Det var tre ledare på kollot med olika bakgrund och yrkesroller, (byggnadsantikvarie, bild/designpedagog, arkitekt) och de representerade både museum och kommun. De olika kompetensområdena tillförde olika perspektiv och kunskap.
Fördel 4
Att kollot pågick under flera dagar var bra för att bygga relationer i gruppen samt mellan deltagare och ledare. Det gav också mycket utrymme för direkt feedback av ungdomarna till ledarna.
Fördel 5
Att varva teori och praktik var ett vinnande koncept där de praktiska momenten upplevdes lustfyllda.
Fördel 6
Det var bra att vara på Gammelgården. Miljön och byggnaderna var inspirerande och det var fint för ungdomarna att få uppleva miljöerna med alla sina sinnen. Lokalerna som vi använde var gratis och en fördel var också att det fanns en restaurang på gammelgården där ungdomarna fick lunch och fika under dagarna, även det gratis för alla. Mat och fika finansierades av projektpengar.
Fördel 7
Det var bra att få möjlighet att testa olika pedagogiska grepp i en grupp med engagerade deltagare.
Utmaningar
Utmaning 1
Det var svårt att nå de äldre ungdomarna i någon större utsträckning. En av anledningarna kan vara att äldre ungdomar börjar sommarjobba direkt efter skolan eller att de inte vill gå på aktiviteter med dem som är yngre.
Utmaning 2
Resurs/tidskrävande att planera och samordna.
Tips och råd
Tips 1
Hitta ingångar som kan intressera ungdomar. Arkitektur lockar mer än kulturmiljöer och byggnadsvård.
Tips 2
Hitta samarbetspartners med olika kompetenser och ingångar.
Tips 3
Undersök vilka föreningar som finns att samarbeta med. Gammelgården i Borlänge erbjöd oss gratis lokaler.
Tips 4
Erbjud aktiviteter i samband med helger eller lov, gärna den första veckan på sommarlovet.
Tips 5
Marknadsför och samarbeta med en kommunal aktör som når ut till skolorna.
Tips 6
Om det är möjligt bjud på gratis mat och fika.
Tips 7
Varva aktiviteter med teori och lustfyllda praktiska aktiviteter där deltagarna får vara kreativa.