Ljudvandring
Ljudvandring i Västerås
Som en del av ett självständigt arbete gjorde två av projektets ungdomar en ljudvandring med koppling till byggnader och platser i Västerås som är eller har varit betydelsefulla för ungdomar. Ungdomarna har själva skrivit manus och spelat in ljudvandringen. Manus om de historiska platserna och byggnaderna skrevs av ungdomarna utifrån information på hemsidan kulturarvvastmanland.se
Anpassning efter målgruppen
Ungdomarna ville anpassa informationen och längden på ljudklippen på varje plats efter målgruppen. Fokus skulle hellre vara på intressanta detaljer i arkitekturen än på historik om när och hur byggnader uppfördes, och de ville att klippen skulle vara korta så lyssnarna behåller sitt fokus.
Fördelar
Fördel 1
Att få lära sig om sin stads historia på en ljudvandring kan vara ett bra och mer lustfyllt alternativ till klassrumsundervisning där fler sinnen är aktiverade. Det är inte bara ett trevligare sätt att lära sig på utan skapar också bättre förutsättningar för att minnas det man lärt sig.
Fördel 2
Genom att fokusera på platser och byggnader som har betydelse för unga, skapas en starkare koppling mellan målgruppen och materialet. Detta kan göra att fler ungdomar känner igen sig och blir mer intresserade av sin stads historia.
Fördel 3
En ljudvandring kan genomföras i eget tempo och ger lyssnaren frihet att pausa, repetera eller hoppa mellan olika platser beroende på deras intresse och tid.
Fördel 4
För ungdomarna som producerade ljudvandringen gav det många lärdomar i och med att allt från research till inspelning utfördes självständigt. Att ungdomarna själva får komma på idén och styra den från start till slut stärker självförtroendet och ger dem viktiga erfarenheter.
Fördel 5
En ljudvandring är relativt lätt att producera med grundläggande inspelningsutrustning.
Utmaningar
Utmaning 1
Att behöva använda en karta för att hitta rätt platser kan vara en utmaning för vissa deltagare.
Utmaning 2
Ljudvandringen är en fysisk aktivitet, vilket kan vara begränsande för personer med funktionsnedsättningar.
Utmaning 3
Väderberoende aktivitet.
Utmaning 4
Ljudvandringen förutsätter att deltagarna har tillgång till smartphones eller andra digitala enheter, samt hörlurar, vilket kan exkludera de som inte har dessa resurser.
Utmaning 5
Även om vandringen kan vara ett utmärkt utbildningsverktyg i till exempel skolan, är det troligen få ungdomar som skulle genomföra den på egen hand under sin fritid utan vägledning eller instruktioner från en lärare.
Tips och råd
Tips 1
Låt ungdomar själva planera och arrangera aktiviteten. Att ungdomar är med och styr manus och upplägg från start skapar bättre förutsättningar för att aktiviteten ska kännas relevant och intressant för andra ungdomar. Samtidigt stärker det de arrangerande ungdomarnas självförtroende och ger dem viktiga erfarenheter.
Tips 2
Öva på att läsa manuset så att det låter naturligt vid inspelningen.
Tips 3
Gå en testrunda med manuset innan inspelning för att kontrollera att den valda platsen är lämplig sett till ljudnivå i stadsmiljön och valda siktlinjer.
Tips 4
Anpassa manuset efter ungas intressen och fokusera på sådant som känns relevant för unga.
Tips 5
Ha gärna korta klipp för att lyssnaren inte ska tappa fokus.
Tips 6
Lägg gärna in bakgrundsljud om möjligt, så att det blir mer spännande att lyssna.
Tips 7
Växla gärna mellan två eller flera berättare för att skapa variation.
Tips 8
Satsa på bra kvalitet på mickar och inspelningsutrustning eller hyr in dig på en studio.
Tips 9
Om tid och budget finns ta gärna in hjälp från sakkunnig med t.ex. pedagogisk bearbetning av manuset, med faktagranskning och inspelning. Ungdomarnas idéer ska dock vara styrande.
Tips 10
Om det finns budget för att använda en stadsvandringsapp är det en bra idé då de ofta erbjuder möjlighet att lägga in interaktiva kartor, text, bild och film som komplement till ljudvandringen.