Ungdomsdialog om byggnadsinventering
Skriv rubrik här
När ett nytt kulturmiljöprogram för Västerås skulle tas fram genomförde projektgruppen vid Västmanlands läns museum en ungdomsdialog gällande serviceorten Dingtuna som ligger strax utanför Västerås tätort. Dialogen anordnades på en skola där många elever från orten studerar och för att göra det enkelt att delta genomfördes den under en rast.

Dialogen inleddes med en presentation av grundläggande begrepp som kulturmiljö och kulturhistoriskt värde. Ungdomarna i projektet berättade därefter om den byggnadsinventering som skulle utföras i samband med arbetet med nytt kulturmiljöprogram. Eleverna fick även information om deras rättigheter gällande delaktighet i beslut inom samhällsplanering. För att öka intresset för att delta vid dialogen avslutades presentationen med en tävling där elevernas lärdomar från presentationen testades och där det fanns möjlighet att vinna ett pris. Efter presentationen ombads de deltagande eleverna att fylla i en enkät och berätta om en plats i serviceorten som är betydelsefull för dem och som de vill ska finnas kvar i framtiden. Vissa platser har valts av flera svarande, bland annat fotbollsplanen, pizzerian, skolan och lekparken. Enkätsvaren lämnades efter dialogen över till bebyggelseantikvarierna på Västmanlands läns museum för att ingå som underlag till inventeringen inför det nya kulturmiljöprogrammet.
Ungdomarna inom projektet planerade och höll själva i dialogen med stöd av projektledaren. Aktiviteten arrangerades i samarbete med en fritidsledare från skolan som hjälpte till att sprida aktiviteten till skolans elever och uppmana dem att delta.

Fördelar
Fördel 1
En form av ungdomsdialog som är lättsam, enkel och snabb – eleverna fick möjlighet att på sin rast komma och vara med på en rolig aktivitet.
Fördel 2
Deltagarna angav att de tyckte det var mer intressant att delta när det var ungdomar som ledde dialogen än om tjänstemän från kommunen eller länsmuseet hade hållit i den. Presentationen hade av projektungdomarna anpassats till målgruppen vilket upplevdes som lyckat.
Fördel 3
Det var även en fördel att ha en engagerad personal på plats som kände eleverna som kunde hjälpa till att skapa ordning när eleverna blev ofokuserade eller stökiga. Även projektledaren var viktig för att skapa fokus bland eleverna.
Fördel 4
En lärorik aktivitet för ungdomarna som arrangerade. Ungdomarna fick fördjupa sig i vad en byggnadsinventering och kulturmiljöprogram är samt i hur en ungdomsdialog kan utformas.
Nackdelar
Nackdel 1
Eftersom dialogen genomfördes under en skolrast och inte var obligatorisk för eleverna var gruppen ibland ofokuserad.
Nackdel 2
Projektets ungdomsgrupp går själva i skolan och det var därför svårt att hitta en tid under skoltid som passade. Att försöka hitta ett tillfälle som fungerade både för skolans elever och projektets ungdomsgrupp krävde mycket administrativt arbete av projektledaren.
Tips och råd
Tips 1
Låt ungdomar vara med och planera och arrangera aktiviteten. Deltagarna angav att de tyckte det var mer intressant att delta när det var ungdomar som ledde dialogen än om tjänstemän från kommunen eller länsmuseet hade hållit i den. Att ungdomar är med och styr manus och upplägg från start skapar bättre förutsättningar för att aktiviteten ska kännas relevant och intressant för andra ungdomar. Samtidigt stärker det de arrangerande ungdomarnas självförtroende och ger dem viktiga erfarenheter.
Tips 2
Skapa god kontakt med personalen på skolorna du besöker för att även få dem att bli engagerade. Förklara i förväg för personalen varför arbetet är viktigt och vad syftet med aktiviteten är. För oss var det till stor hjälp att vi hade upprättat god kontakt med en fritidsledare på skolan som kände eleverna. Fritidsledaren kunde hjälpa till att sprida information om aktiviteten, engagera eleverna och skapa fokus i gruppen vid dialogen. Skolan hade även skrivit ut flyers och affischer som de satt upp runt om på skolan. Skolans engagemang var i detta fall mycket avgörande för att det var så många elever som deltog i ungdomsdialogen, så be om hjälp från skolan om det går.
Tips 3
Utöver lärare från skolan är det bra att ha en vuxen med från projektet vid dialogen. Precis som läraren kunde vår projektledare hjälpa till att skapa ordning i gruppen när eleverna blev ofokuserade. Det var även bra att det fanns en person på plats med expertkunskap inom kulturmiljöfrågor som kunde hjälpa till att förklara när det dök upp följdfrågor.
Tips 4
För att skapa mer öppna samtal är det en fördel om det finns möjlighet för ungdomsgruppen att vara på plats en stund innan och efter ungdomsdialogen för att skapa utrymme för fler dialoger med eleverna.
Tips 5
Skapa intresse för aktiviteten med pris och tävlingar, det är ett effektivt sätt att skapa engagemang. Kunskapstävlingen kring innehållet i presentationen gjorde att eleverna lyssnade extra noga och ställde följdfrågor för att öka sina chanser att vinna.
Tips 6
Bjud alla ungdomar på något, även om det ”bara” är en klubba skapar det mer engagemang.
Tips 7
Det är viktigt att återkoppla till ungdomarna och visa vad som faktiskt gjorts med deras input. Att till exempel visa resultatet av byggnadsinventeringen och hur deras feedback använts kan öka känslan av att deras åsikter spelar roll. Uppföljning av samhällsbyggnadsprojekt med skolungdom innebär dock alltid en svårighet i och med att processerna är långsamma och eleverna kan ha hunnit byta klass eller skola när resultatet är klart.
Sagt från ungdomarna
Vadå, om jag skriver att pizzerian är viktig för oss ungdomar, kommer ni verkligen kolla extra noga på den när ni inventerar? Coolt!!
Men om en plats är viktig för mig men det inte finns något gammalt hus där, kan det ändå vara viktigt? I så fall vill jag säga fotbollsplanen, jag har alltid kul där.