Inspirera och fördjupa

Arkitekturvecka

Öka intresset för arkitektur

Som en del av feriearbetet på Västmanlands läns museum genomfördes en arkitekturvecka med fokus på 1850–2000-talet. Målet var att ungdomsgruppen under veckan skulle fördjupa sig i frågor som bostadsstandardisering, arkitekturstilar, det gröna kulturarvet, modernismen och postmodernismen. Övningarna togs fram av projektledaren utifrån erfarenheter från tidigare ferieperioder. 

Person bygger ett insektshotell av trä vid ett bord med verktyg, färg och ritningar.
Mitt slott Ditt slott Sommarjobbare i Norberg 2023

Start vid ett friluftsmuseum

Veckan startade vid ett friluftsmuseum där ferieungdomarna fick i uppdrag att besöka olika områden, till exempel de trånga arbetarbostäderna, en landsbygdsskola, en bondgård och folkets park. 

Vid friluftsmuseet höll handledaren i en stadsvandring där olika byggnader och arkitekturdetaljer från de olika tidsepokerna pekades ut. Ungdomarna fick i uppdrag att fota de detaljer som tilltalade dem. Det kunde vara vad som helst; färger, former, byggnadsdelar och liknande. 

Arkitekturbingo och föreläsning

Under veckan arbetade därefter ferieungdomarna med att titta på staden med nya ögon. Som en del i det fick de till exempel delta i en arkitekturbingo i Västerås. Ungdomarna skulle hitta olika arkitekturdetaljer och fota dessa. En bebyggelseantikvarie från länsmuseet höll även i en föreläsning om olika kulturmiljöer och det gröna kulturarvet.  

Insektshotell

Hängande insektshotell i trä med färgglada sidor, fyllt med håliga träbitar och kottar, uppsatt i ett träd.
Några av insektshotellen.

I mitten av veckan fick ungdomarna i uppgift att välja ut några arkitekturdetaljer som tilltalat dem extra mycket och skapa en moodboard med dessa. Med utgångspunkt från ungdomarnas moodboards skulle sedan ett insektshotell byggas med återbrukat material från museets verkstad. 

I slutet av veckan presenterade ungdomarna sina insektshotell med en kort text om vilken arkitekturdetalj som varit deras inspiration. Insektshotellen sattes därefter upp på en av länets kyrkogårdar som har ett pågående arbete med biologisk mångfald för pollinatörer.  

Sidans innehåll

Fördelar

Fördel 1

Kombinationen av teori och praktik ger en variation och ökar chansen att alla hittar något de tycker är intressant. Att få lära sig om kulturhistoria genom praktiska och kreativa aktiviteter kan vara ett bra och mer lustfyllt alternativ till klassrumsundervisning. För många ungdomar är det inte bara ett trevligare sätt att lära sig på utan de kreativa momenten skapar också bra förutsättningar för att minnas det man lärt sig.

Genom att använda återbrukat material lär sig ungdomarna om hållbarhet och miljömedvetenhet.

Arkitekturveckan förenar flera ämnen som kulturhistoria, arkitektur, design, hållbarhet, biologi och konst, vilket kan ge ungdomarna en bredare förståelse för ämnesområdena.

Varje ungdom kan fokusera på vad som intresserar hen och arbetet kan anpassas efter varje ungdoms förmåga.

Aktiviteten går att genomföra hos olika aktörer, till exempel skola, museum och samhällsbyggnadskontor.

Går att anpassa efter egna resurser och är lätt att genomföra.

Utmaningar

Utmaning 1

Tidskrävande om en hel vecka genomförs, vilket rekommenderas för att variera de olika uppgifterna mellan teoretiskt och praktiskt. Aktiviteten kan anpassas utifrån tid och kapacitet men kräver förberedelser för att ungdomarna ska kunna få varierade uppgifter.

Aktiviteten kan vara beroende av att ha tillgång till fackkunskap, exempelvis genom en bebyggelseantikvarie, för att upprätthålla kvalitet i det som lärs ut.

Tips och råd

Tips 1

Anpassa aktiviteterna efter intresse och kapacitet i den grupp med ungdomar som du arbetar med.

Tips 2

Involvera ungdomar i planeringen.

Tips 3

Ha en flexibel tidsplan så att vissa moment kan förkortas eller förlängas beroende på deltagarnas engagemang och intresse.

Tips 4

Ge varje uppgift tid för spontana samtal och reflektion.

Tips 5

Använd redan framtagna guider och underlag om det finns tillhands. Under arkitekturveckan användes Västerås stads Arkitekturguide om modernismen och postmodernismen som underlag.

Var den här metodbeskrivningen hjälpsam för dig?

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥