Många vet inte om att Västmanland har haft ett rikt judiskt liv initierat av Förintelseöverlevande. I Västerås och Köping bildades strax efter krigsslutet starka, vitala judiska föreningar som under sin storhetstid bestod av närmare hundra familjer. I hyrda källarvåningar hölls de judiska traditionerna levande med gudstjänster, söndagsskola, religionsundervisning, fester och fikastunder. Barnen till dessa Förintelseöverlevande växte i de flesta fall upp utan far- och morföräldrar, kusiner, fastrar, morbröder. Men de var inte ensamma. De judiska föreningarna fyllde flera funktioner – inte minst blev de ett substitut för medlemmarnas förintade familjer.
Jessica Haas Forsling, författare och frilansjournalist, utforskar just nu, i flera syften, Västmanlands judiska historia från 1945 och framåt. Hennes föreläsning bygger på vittnesmål från andra generationen efter Förintelsen samt på arkivforskning. En artikel av henne har nyligen publicerats på vår webbsida och intervjuerna hon gjort till den förvaras i vårt arkiv tillsammans med ett stort bildmaterial. Insamlingen har skett med anledning av jubiléet 250 år av judiskt liv i Sverige.
Anmälan
Fri entré men anmälan krävs. Anmäl dig genom att mejla [email protected] Skriv Judisk historia i ämnesraden och uppge namn på alla du bokar åt, mejladress och mobilnummer.
Bild: Salek och Mania Ceder gifter sig 1946 på Köpings stadshotell. Foto: Privat