Samlingar

Västmanlands läns museum har i uppdrag att ta hand om föremål från vår historia och nutid. I vårt föremålsmagasin WestmannaArvet förvaras minnen från alla tider. Här finns ca 65 000 föremål, allt från sällsynta rariteter till alldeles vardagliga bruksföremål.

Och i vårt arkiv och bibliotek samlas gamla tidskrifter, böcker, olika slags handlingar, brev, dagböcker och foton på cirka 1500 hyllmeter. 

Sök i samlingarna

Sedan starten 1861 har museet samlat på det mesta som går att samla på; fotografier, arkivalier, arkeologi, kulturhistoria, teknikhistoria och textilier. På vår sida på DigitaltMuseum visar vi upp delar av vår stora samling. Här kan du söka på allt mellan himmel och jord!

Arkiv och bibliotek

Arkivet och biblioteket är tillsammans med våra samlingar museets hjärta. Det är härifrån mycket av informationen tas när vi till exempel ska bygga en ny utställning, ge ut en bok eller lägga ut bilder på sociala medier. Hit kommer också många besökare från allmänheten för att leta efter uppgifter och få svar på olika frågor.

WestmannaArvet

Sedan år 1999 har Västmanlands läns museum sitt föremålsmagasin i ombyggda industrilokaler i Hallstahammar. Föremålen har kommit till oss genom gåvor eller inköp och det är möbler, leksaker, musikinstrument, radioapparater, tavlor, textilier, arkeologiska fynd, förpackningar, skyltar med mera. I magasinet finns också ett eget arkiv för fotonegativ med ca 1 miljon unika bilder.

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥