Arkiv och bibliotek

I vårt arkiv och bibliotek kan du som besökare få ta del av mycket spännande från länets historia! Gamla tidskrifter, böcker, olika slags handlingar, brev, dagböcker och foton är exempel på vad som finns bevarat i vårt arkiv och bibliotek på cirka 1500 hyllmeter.

Arkivet har genom sin bredd av information stor betydelse för många delar inom museet. Det är här vi hittar material inför föreläsningar och visningar, dokumentationer av byggnadsinventeringar och inventeringar av föremål i kyrkor eller bilder och berättelser som vi delar med oss av i våra sociala medier. Genom åren har det vuxit till en stor informationskälla. 

Det är också hit som forskare, skolelever eller privatpersoner kan komma för att söka information om sitt nyinköpta hus, bläddra bland gamla fotografier och berättelser om platser och människor från länet eller läsa inbundna årgångar av Västmanlands läns tidning från slutet av 1800-talet. 

Det går också att sitta ner i vårt referens- och forskningsbibliotek som är öppet för allmänheten. Här kan du hitta litteratur inom många olika ämnesområden, främst sådana som har anknytning till länsmuseets verksamhet, till exempel om kulturhistoria, arkitektur, byggnadsvård, arkeologi, bergsbruk, konsthantverk och lokalhistoria. 

Om det är något speciellt du redan innan ditt besök vet att du söker efter eller om du behöver besöka oss utöver våra vanliga öppettider så kan du höra av dig genom att ringa eller skicka e-post.

Upptäck mer

En arkivaries betraktelser

Välkommen att följa livet bakom kulisserna ur en arkivaries kanske något udda synvinkel genom vår blogg.

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥