En arkivaries betraktelser

Välkommen till vår blogg, där vi bjuder in dig till en fascinerande resa genom en arkivaries värld av tankar och reflektioner. Här delar vår passionerade arkivarie med sig av små, tankeväckande inlägg i ord och bild, som fängslar dig med berättelser om Västmanlands rika historia, vardagen på Karlsgatan 2 och ögonblick från livets stora panorama.

Ta en unik titt bakom kulisserna och upplev vardagen genom en arkivaries något udda synvinkel. Var förberedd på att omvärdera din syn på arkivarier, för här förvandlar vi det traditionellt torra och dammiga arkivet till något spännande och underhållande! Välkommen till en värld där historiens gång och arkivets magi möts med glimten i ögat och ett leende på läpparna.

Från nikotin till koffein

Tja, i förra hälsningen så klarade vi ju av sexet utan att köra alltför mycket i diket hoppas jag. Så vad kommer härnäst då om inte ”drugs and Rock`n Roll”. Ok, droger är ju ett väldigt tungt och lagom kul ämne, så jag tänker att man kan ju vara mer eller mindre beroende av mycket som skulle kunna gå under rubriken ”stimulerande substanser”, alltså sånt som hjärnan går igång på rent kemiskt då. Vi har ju som sagt redan betat av det naturliga ämnet oxytocin och andra som prompt drar igång vid råhångel. Så vi plöjer vidare med sådant som vi liksom tillför våra kroppar. Fast vi skippar de svampar som yxviftande slagskämpar tuggar i sig som om det vore chips i diverse serier och filmer, för där vet i alla fall jag inte om det finns någon rök bakom elden.

Läs hela inlägget »

Sex i arkivet

Ok, då börjar vi närma oss Midsommar och med tanke på att det lär födas flest barn i april, så är det hög tid att ge sig i kast med det andra kioskvältarämnet, sex. Så vi sätter väl igång på studs med lite arkivsex, eller kanske sex i arkivet, alltså det där med att hitta ett ord för sexiga handlingar… Häpp, den där sista bisatsen kan man ju liksom tyda på ett litet annat sätt än det var tänkt av någon som har skallen full av arkivtermer. Känns som att jag nästan direkt som kråkan körde rakt ner i diket. Nåväl inget annat att göra än att ta ett djupt andetag, tänka att det jag just skrev ju bara är ett gäng bokstäver, och dyka djupt in i arkivets mörkaste inre, för jag har hört att mörker är ett bra ställe för ”Piiiiip” handlingar.

Läs hela inlägget »

Älvor i arkiven

Arkivet här, måste bara skicka en liten hälsning. För när jag letade i arkivet häromdagen så hittade jag några riktigt häftiga små uppteckningar, alltså berättelser. Som så många andra vi har insamlade av länsmuseets tidigare mångåriga allt i allo vaktmästare, Nils Nygren. Han hade, bland mycket annat, uppenbarligen en fascination för skålgropar, alltså älvkvarnar, för det var ju i dom som älvorna malde sin säd. Han kunde helt klart sniffa upp dem på kilometers avstånd, för snart varje stenbumling han snubblade över var täckt av dessa små runda gropar. Var det något som ända in på 1900-talet fick vilken stor stark karl som helst att darra som ett asplöv av skräck och fasa så var det just, älvor…

Läs hela inlägget »

Våldsamheter i arkivhyllorna

Oj, oj, oj vad tiden går fort när man har roligt i arkivet, helt klart dags för en rykande färsk hälsning! Ok, sommar och sol avklarade med glans, och typ en hel tunna med java och tillhörande kakaoberikat fikabröd, japp så blir det när varje dag är typ som en söndag. Så här efter semestern och ja då även en bra bit in på hösten, är det kanske läge att nystarta hälsningarna med några slagfärdiga ämnen, det gäller ju att hänga med sin tid. Få se nu vad är det som säljer lösnummer nu igen, jo vad annat om inte våld och sex, det har väl alltid funkat som publikmagneter, jag menar redan de gamla romarna hade ju koll på det, eller…

Läs hela inlägget »

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥