En arkivaries betraktelser

Välkommen till vår blogg, där vi bjuder in dig till en fascinerande resa genom en arkivaries värld av tankar och reflektioner. Här delar vår passionerade arkivarie med sig av små, tankeväckande inlägg i ord och bild, som fängslar dig med berättelser om Västmanlands rika historia, vardagen på Karlsgatan 2 och ögonblick från livets stora panorama.

Ta en unik titt bakom kulisserna och upplev vardagen genom en arkivaries något udda synvinkel. Var förberedd på att omvärdera din syn på arkivarier, för här förvandlar vi det traditionellt torra och dammiga arkivet till något spännande och underhållande! Välkommen till en värld där historiens gång och arkivets magi möts med glimten i ögat och ett leende på läpparna.

Karlsgatans och Mimerverkstadens barndom

Apropå gamla bilder så har jag till min glädje lyckats rota fram några sådana från Karlsgatans och Mimerverkstadens barndom, eller snarare kanske dess uppvaknande ur en hyfsat lång Törnrosasömn. Det var ju typ 10 år sedan, så nu är de bilderna, precis som Axels första, lite så där pittoreskt charmigt grovkorniga och halvskarpa. Nutidens digitala mobilkameror följer ju samma utvecklingskurva som dåtidens analoga lådkameror gjorde, alltså med nya upphottade och förbättrade modeller typ varje år eller månad…

Läs hela inlägget »

Oskar Fredrik Wijkman

Apropå gamla industrier i Västerås så var ju Asea inte först på plan, för den var redan krattad av en idag ganska så anonym herre. Fast på sin tid så var han ju då långt ifrån det, skulle han levt idag skulle han nog ha beskrivits som stadens starke och ytterst handlingskraftige man, vars visioner för framtiden skulle komma att sätta Västerås på kartan. Inte undra på att han i folkmun kallades för ”Gud fader”. Denne sörmlänning, vilket ju inte är något fel har ju själv anor därifrån, var långt ifrån någon rookie när det gällde det där med industrier. För innan ankomsten till Västerås blev han 1872 verkmästare vid Hallstahammars bruk där han fixade till så att de började tillverka skruvar och muttrar, och vips så såg ”Bultfabriken” dagens ljus redan 1873.

Läs hela inlägget »

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥