En arkivaries betraktelser

Välkommen till vår blogg, där vi bjuder in dig till en fascinerande resa genom en arkivaries värld av tankar och reflektioner. Här delar vår passionerade arkivarie med sig av små, tankeväckande inlägg i ord och bild, som fängslar dig med berättelser om Västmanlands rika historia, vardagen på Karlsgatan 2 och ögonblick från livets stora panorama.

Ta en unik titt bakom kulisserna och upplev vardagen genom en arkivaries något udda synvinkel. Var förberedd på att omvärdera din syn på arkivarier, för här förvandlar vi det traditionellt torra och dammiga arkivet till något spännande och underhållande! Välkommen till en värld där historiens gång och arkivets magi möts med glimten i ögat och ett leende på läpparna.

Två flickor med getter och kor på en gräsmatta framför skog. Längre bak ser man berg och en sjö.

På gående fot

Tiden har som ni vet sin gång, och ibland så behövs det lite rast och villa, inte minst när orosmolnen mullrar vid horisonten. Jag menar jag är ju trots allt bara människa, men nu har det blivit hög tid för en liten hälsning igen så här i sommartider. Skulle vi med en fiffig tidsmaskin kunna få vår polare Carl Frestare att landa i vår tid så skulle denne faktiskt högst bildade man snabbt kunna konstatera några saker, eller då komma med några små egna betraktelser.

Läs hela inlägget »

Nytt år och pergamentbrev

Ok, nytt år men samtidigt verkar det mesta vara typ som det var för ett år sedan, kanske någon mer av er som har en liten lätt dejavu känsla i dessa dagar… Vad det nya året kommer att bjuda på vet vi ännu inte, bara att tiden rullar på som alla andra år. Apropå år så blir det ju några stycken med tiden, som vi klumpar ihop till först decennier och sedan till sekel för att liksom lättare hålla koll på dom, sen får de ju nummer också enligt gammal internationell standard. Vilket får mig att tänka på våran äldsta arkivhandling här i bunkern, japp lite Fort Knox är det alltid när man snackar om arkivlokaler, och så ska det vara också. 😊

Läs hela inlägget »

Elektricitet och neon

Nu har ju det stora höst och vintermörkret rullat in, och kanske det där vemodet också så här i ännu pågående pandemitider, men det lackar ju mot jul också! Det får mig att tänka på att den är väl typ ljusets högtid om jag kommer ihåg rätt…en hel del ljus syns ju i alla fall i var och var annat fönster. Nu har ju vi lyxen att ha tillgång till konstgjort ljus sedan faktiskt nästan bara ett sekel, innan dess så var det där med ljus i hus en högst analog historia.

Läs hela inlägget »

Extremväder

Den här sommaren har ju mindre roligt lärt oss det nya ordet ”extremväder”, fast det är snarare nygammalt, bara att det numera liksom förekommer lite oftare än det naturligt skulle göra. Ett i dessa dagar, och som det verkar ett bra tag framöver, typ högst aktuellt ämne för det gäller ju även som arkivarie och historiker att hänga med sin tid, den är ju liksom historia i realtid.

Läs hela inlägget »

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥