Del 4 Föreningslokalen på Svärdsliljegatan

1950-talet. Andra generationen efter Förintelsen växte upp. Många av mammorna valde att inte börja arbeta, eller att sluta med det. Det tycks ha varit absolut självvalt. Över lag var åsikten hos de överlevande att så mycket tid som möjligt skulle läggas på familjen. Behovet av en solid gemenskap genomsyrade allt.    

– Pappa ville ju egentligen bli ingenjör, berättar Mirjam Grocher Schildt. Men där gick mamma in och styrde. Skulle han plugga vidare skulle han vara borta så mycket. De sa alltid: Varför skulle vi annars ha överlevt? De skulle finnas där, så var det bara.

I föreningens initiala skede spelade ASEA, som redan nämnts, en viktig roll. Bolagets socialkuratorer hade till uppgift att hjälpa invandrarföreningar, och ställde olika lokaler till fritt förfogande för gudstjänster och liknande. Föreningen fick bland annat låna ASEA:s flickhem. Snart växte dock behovet av ”något eget” och genom Västerås kommun fick de hyra en källarvåning på Svärdsliljegatan, hela 140 kvadratmeter stor. Lokalen bestod av en korridor med två rum, ett på vardera sida, ett stort kök och två toaletter.

I princip alla minnen gällande judiskt liv i Västerås utgår ifrån denna lokal som nu är ett garage.

Föreningen fyllde flera outsägligt viktiga funktioner. Dels blev den en lika naturlig som värdig plats för kultur- och religionsutövande. I källarvåningen hölls riktiga gudstjänster. Föreningen förfogade över en egen torarulle.

Mina intervjupersoner minns hur de som barn sprang huller om buller i lokalen, och hur ”gubbarna” försökte få det tyst genom att slå i ”biman” – ett bord täckt med en röd sammetsfilt på vilken de lade torarullen när de läste ur den.

Barnens judiska bildning beskrivs av flera som föreningens viktigaste drivfjäder. Några av medlemmarna, mestadels mammor – däribland Ester Grocher, Malla Freund och Karola Klagsbrunn – startade en söndagsskola för de små barnen. Genom lek, pyssel och sång, fick de lära sig om den judiska historien och om sederna. Mina intervjupersoner minns den upprymda stämningen när högtiderna skulle firas. På Purim klädde de ut sig med kläder deras mammor sytt. På chanukaspelen fick de uppträda inför en rad stolta föräldrar. Med emfas beskriver alla det enorma engagemang som lades ner på barnen. Kvinnorna lyckades göra de judiska traditionerna roliga och spännande med mycket enkla medel.

– Mamma sa att det som fick henne att vilja leva vidare, det var att uppfostra sina judiska barn. Hon var väldigt mycket för att man skulle satsa på barnen, minns Jack Klagsbrunn.

Svartvitt foto. Fyra kvinnor sitter i en soffa i ett vardagsrum och tittar mot kameran.
Från vänster: Lilli Schwarzenstein, Carola Klagsbrunn med Ester Grocher i knät, Janina (Nina) Ziment, Malla Freund och Gila (Genja) Lajb.
Svartvitt foto. Tre barn i utklädnad poserar i ett rum, ett av barnen bär krona.
Regina Chulisz (drottning Ester) och Jack Klagsbrunn (kung Ahasverus) till Purim.
Svartvitt foto. Kvinnor och barn sitter samlade kring ett bord med tårta och ljusstakar.
Chanukafest 1955 En ung Mietek Grocher spelar dragspel. De fyra flickorna med vita hattar är från vänster Regina Chulisz, Anna Schwarzenstein, Gitta Ziment och Ester Schwarzenstein. Raden bakom från vänster – Mietek Grocher med dragspel, Siv Becker, Aina Mirlas, Jack Klagsbrunn, Henna Adler och Fanny Ceder. Bakom dem sitter Max Blazenstein. Halvt borklippt till vänster i bild står Gitla Anger.
Svartvitt foto. En grupp barn och vuxna är samlade i ett rum dekorerat med masker och festpynt.
Purimfest. 1950-tal. Den lilla flickan med huckle är Anna Ziment (numera Schlashet), troligen med sin kusin Anna Schwarzenstein. Pojken med vitt på huvudet är Jack Klagsbrunn. I bakgrunden Aina Mirlas och den långa i mitten är Siv Becker. Till höger i bild – Malla Freund.

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥