Älskade Västmanland

Utställningsproduktion pågår!

Västmanlands läns museums projekt Älskade Västmanland tar nu steget in i en ny och spännande fas! Museet har fram till november 2023 samlat in berättelser från västmanlänningar i alla åldrar. I dagsläget har vi fått in nästan 600 stycken och vi vill rikta ett stort tack till alla er som bidragit! Målet med projektet är att skapa en interaktiv och rolig utställning som utgår från alla de berättelser, bilder, filmer och saker vi samlat in. Utställningen öppnar hösten 2024 och nu är vi i den spännande fasen av utställningsproduktion!

Genom projektet Älskade Västmanland provar och utvecklar Västmanlands läns museum nya metoder för framtiden. Genom att samla in berättelser från barn, ungdomar och vuxna från alla länets kommuner har vi fått in en mångfald av västmanlänningars röster.

Målet är att, ur det insamlade materialet, skapa en utställning utifrån personliga saker, platser och tillhörande berättelser från vår insamling. Projektet och utställningen vill skapa perspektiv på samtiden och framtiden samt reflektera kring vad de saker vi äger och den plats där vi bor betyder. 

Vad kan våra saker berätta om vår samtid? Vilka platser är älskade eller tråkiga och vad säger det om länet idag? Vilka saker är viktiga för oss när vi omger oss med så många och vilka platser väcker känslor av lugn och ro eller obehag?

Insamlingen har pågått under hela 2023 och nu påbörjar vi arbetet med att skapa en utställning av det insamlade materialet. Utställningen planeras att öppna hösten 2024.

Följ gärna arbetet här på museets hemsida och i våra sociala medier! Där kommer vi att dela några av de inkomna berättelserna och även ge en exklusiv inblick bakom kulisserna från utställningsproduktionen.

Alla berättelser kommer inte få plats i utställningen. Men vi sparar allt material vi får in för framtida generationer i länsmuseets arkiv. Du som deltagit har alltså inte bara bidragit till utställningen, utan har också en plats på museet i framtiden.

Så långt har vi kommit!

Tidslinje: Vår 2023 - Februari: Insamlingsträff med hembygdsförbunden i länet, Köping April: Insamling på museets webb startar, Insamlingsträff med Stenhuset, Surahammar Maj: Insamling under barnfestival på museet Sommar 2023 - Juni: Insamlingsträff med gymnasieskolor, Västerås, Processrum för insamling öppnar på museet Juli: Insamling på Pridefestivalen, Västerås Augusti: Insamlingsträff med NTI gymnasium Höst 2023 Här är vi nu! - Oktober: Insamling under Slöjda på lovet November: Insamlingsträff med Grillska gymnasium, Insamlingen på museets webb avslutas December: Insamlingsträff på Kungsängsgymnasiet, Sala, Utställningsproduktionen startar Vår/Sommar 2024 - Utställningsproduktionen fortsätter Höst 2024 - Utställningen öppnar

Vill du läsa andras berättelser?

Här kan du läsa några av de berättelser som har kommit in till Älskade Västmanland. Det kan handla om alltifrån älskade saker till hatade platser och allt däremellan.

Vill du veta mera?

Om du vill veta mera om insamlingen och utställningen så får du gärna kontakta oss!

Lina Sporrong
Processledare och formgivare
076-511 60 97
[email protected]

 

Liza Carlefred
Producent
073-303 23 83
[email protected]

Projektet Älskade Västmanland

Genom projektet Älskade Västmanland provar och utvecklar Västmanlands läns museum nya metoder för framtiden. Projektet utgår från ett deltagarperspektiv. Vi har som mål att undersöka vad prylar och platser säger om människors identitet idag genom att involvera deltagare i alla åldrar från länets tio kommuner i insamling av material och under utställningsperioden. Barn och unga är en prioriterad grupp.

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥