Berättelser - Älskade Västmanland

Utforska en samling av berättelser som delats med oss inom ramen för vårt spännande projekt, Älskade Västmanland. Här kan du dyka in i en mångfald av berättelser som spänner över en rad olika ämnen – från djupt älskade minnen till platser som väcker känslor av motstånd. Vi kontinuerligt uppdaterar vår sida med nya berättelser för att erbjuda en ständigt växande skattkista av erfarenheter och perspektiv. 

Det kan även dyka upp fler berättelser på våra sociala medier Instagram och Facebook. Så följ oss gärna!

På ett bord med en vit duk står en vit kruka med en blå sirlig dekoration målad på. Bredvid står en brun glasvas och bredvid den en vit soppskål i porslin med lock. Även den med blått mönster.

Kruka, vas och soppskål

Älskad sak

”Det här är jag. En trasig kruka och soppskål, som limmats ihop igen. En fin vas, som är nött men hel. Sakerna är nästan de enda som finns kvar som minne av tiden i Finland. Egentligen kan man fundera över hur det kom sig att mina föräldrar tog med även dessa trasiga, ihoplimmade saker. De har ju inte kunnat användas efter lagningen. Men mamma och pappa ville kanske ha med sig något, som påminde om livet i det gamla landet? …”

Gameboy

Älskad sak

”Mitt föremål är inte den fina lådan utan det som ligger inuti. Det är något som är så viktigt för mig och min uppväxt att jag dedikerade en av mina finaste lådor till just detta… Mitt Gameboy, tyvärr är min gamla Gameboy color borta för alltid men lika viktigt är mitt Gameboy advance från 2005 när jag var 13 år gammal. Så det är nu som ni frågar, hur har detta något med Västmanland att göra?…”

Julbonad

Älskad sak

”Det här är en julbonad där det står ” Nu så är det jul igen, jultomten myser”. När den sätts upp dagen innan julafton, då blir det jul på riktigt. Bonaden är broderad av min mormor till min mamma när hon var liten i Vretstorp, Närke på 1930-40-talet. Hon har berättat att hon tyckte den var hemsk, hon var så rädd för den där tomten. Ändå hade hon den uppe i sitt rum varje jul om jag förstått det rätt. Men jag har alltid älskat den…”

Min altan

Älskade platser

”Som i vuxen ålder inflyttad Västmanlänning, så finns alla mina favoritplatser från min barndom och uppväckt i andra län. Jag växte upp i en miljonprogramslägenhet i en förort till Stockholm, och på sommarlovet så var jag mycket i min mormors sommarstuga. Så jag har alltid velat bo i ett eget hus, där man bara kan öppna en dörr och mer eller mindre kliva rakt ut i naturen, ju mer grönt som finns i närheten desto bättre …”

Vänthögar

Ogillade platser

”Jag fick i uppgift att hitta en plats i Västmanland som jag inte tycker om. Det var ganska svårt för till syvende och sist så finns det ju någonting fint med alla platser:  jag menar när jag provade och tänka på dem så var det någonting fint med dem alla. Så jag fick fundera ett tag till och det som då kom upp var utmaningen att försöka leva mera cirkulärt…”

Kolsva IF tröja

Älskad sak

”När jag tänker på Kolsva så är det brottning som jag kopplar det till. Jag är personligen inte intresserad av sporten men kan inte undgå att tänka på det. När jag växte upp, och under en lång tid innan så var brottningen stor i Kolsva. Brottningen verkar också ha fått ett uppsving (no pun intended) igen med nya krafter som försöker ta tillbaka det till orten …”

Pinnen

Älskad sak

”Pinnen var min första docka jag fick när flytten gick från Gävle till Västerås, 6 månader gammal. Varför namnet Pinnen kommer jag inte ihåg, vad mina föräldrar har sagt är att jag tyckte han hade så smala armar. Som nyinflyttade i Västerås blev det sedan många resor med Pinnen för att lära känna våra nya omgivningar…”

Broccolitårta

Har du någon gång fått någon sak som du inte ville ha?

”Min mormor gjorde en gång en fin tårta till mig gjord av broccoli åt mig, men jag gillar inte broccoli och jag var ledsen för det.” 

Flicka, 6,5 år, Västerås

Legopokal

Vilken är den finaste saken du har hemma?

”En legopokal som jag har gjort själv. Den är fin för den är gjord i lego och för att jag har gjort den själv. Jag tycker om att bygga med lego. Legopokalen står på en hylla i mitt rum.”

Pojke, 8 år, Västerås

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥