Kraftverket - museets CultureLab

Välkommen till Västmanlands läns museums CultureLab! Kulturhistoria är allt som människor skapat genom historien, och allt som vi fortsätter skapa varje dag. I Kraftverket står du som besökare i fokus och i det här rummet kan du testa, experimentera, fundera och dela med dig till andra.

Du som besöker museet är välkommen att prova på de aktiviteter som finns i Kraftverket och ibland bjuder vi också in till evenemang. I rummet arbetar vi också med specifika grupper kring olika projekt. I Kraftverket vill vi vara modiga att prova nya saker, vara nyfikna på historien, utforska vår kreativitet och kanske uppleva annorlunda perspektiv. Det är ett rum i ständig förändring där du har möjlighet att påverka hur den förändringen ser ut.

Vi hoppas att Kraftverket ska bli en plats där just du känner dig välkommen, oavsett vem du är eller vad du vill. Där du har möjlighet att dela med dig av din nyfikenhet och kreativitet och kanske inspirera andra. Det är tillsammans vi gör Kraftverket till ett levande rum och fantasin är vår enda gräns!

Varje månad finns en gratis aktivitet som du kan göra när du har tid och lust. Nedan ser du vilka aktiviteter som är aktuella för året.

Välkommen in!

Fria aktiviteter

Januari – Vik pappersloppor

Februari – Skapa selfieporträtt eller själfieporträtt. Vill du skapa ett hederligt självporträtt av dig själv eller ett porträtt av en kompis, någon du ser upp till eller bara gillar? Eller vill du göra ett själfieporträtt? Vad är det som finns inuti som du kan lyfta upp på utsidan? Vad drömmer du om, vilka styrkor har du och hur ser du dig själv eller någon du håller kär? Du kan teckna, måla, göra collage eller bygga en bild av något av materialen du hittar i Kraftverkets verkstad.

Mars – Kom och färglägg kungarna i dina favoritfärger eller varför inte klippa ut helt nya kläder ur tidningar? Hade Gustaf III en röd mantel eller skulle han hellre vilja ha en rosa mantel med lila prickar? Måste Carl XVI Gustaf ha svart kostym eller kan du komma på något roligare? 

UTSTÄLLNING

Kunglig manlighet och mode – från blänkande prakt till diskret kostymmakt

Alexander Roslin, Gustav III, 1746-1792, konung av Sverige, Sign. 1777, Olja på duk. Alexander Roslin. Foto Anna Danielsson, Nationalmuseum. CC-BY-SA Bilden är beskuren.
Följ med på en utställning på Västmanlands läns museum som visar kungligt mode, i en resa från peruk till vattenkammat.

Vi visar målningar från historiens kungar och lägger märke till de praktfulla miljöer och kläder användes för att rama in dem i en upphöjd glans. Vi visar även resan mot nutid i målningar och fotografier – där militära uniformer och tredelade kostymer alltmer blivit allmänrådande plagg för kungligheter och andra män med makt att visa upp sig i.

Då utställningen sammanfaller med kungens jubileumsår tar vi en extra titt på manlighet och mode i bilder från kung Carl XVI Gustafs regeringstid 1973–2023. Hur såg 1970-talets idealman ut, och vad hände med kostymen och makten under 1980-, 90- och 00-talen?

Visas i Kraftverket under perioden 9 mars-21 maj 2023

Kraftverket, museets kulturhistoriska makerspace. Foto Västmanlands läns museum
Kraftverket Foto Västmanlands läns museum
Kraftverket Foto Västmanlands läns museum