Program
Kl.16-16.45 Fönstervandring – länsmuseets bebyggelseantikvarie Emma Karp och Västerås stadsantikvarie Karin Nordström tar med dig på en vandring i kvarteren närmast Karlsgatan 2 och berättar om fönster från olika tider. Samling vid Informationen.
Kl.17-20 Byggnadsvårdstorg hela kvällen – låt dig inspireras och prova på! Vad ska man tänka på vid fönsterbyte? Hur kittar man bäst? Byt el i din loppisfyndade lampa! Roger från Vallby friluftsmuseum visar fönsterrenovering, Kulturmiljöenheten på länsmuseet svarar på frågor och delar ut information, elektrikern Joel Ahlén visar hur du byter el i en gammal lampa.
Kl.17.15-17.45 Västerås nya digitala kulturmiljöprogram – Västerås stad presenterar det pågående arbetet och ger exempel på hur en kommun kan arbeta för att väcka intresse och öka kunskap om kommunens unika kulturmiljöer. Karin Nordström, stadsantikvarie, Jennie Björklund stadsbyggnadsantikvarie och Elina Paakkulainen-Säker arkitekt, Västerås stad.
Kl.18-19 Kökets historia – Gustav ”Rävjägarn” Bergström berättar om kökets historia 1880–1970 och om vikten av att värna vårt gemensamma byggnadsarv. Från slutet av 1800-talet och fram till 1960-talet har de svenska köken genomgått en radikal utveckling. Tekniska landvinningar och en allt högre levnadsstandard har gjort att varmvatten, ändamålsenliga köksinredningar och elektriska spisar ersatt de gamla vedspisköken som varken hade rinnande vatten eller avlopp. Denna remarkabla utveckling kommer att skildras i första halvan av detta föredrag. Gustav kommer också att prata om bevarande och hur äldre byggnader förmedlar kontakten till svunna tider med andra ideal och levnadsvanor. Med hjälp av en byggnads årsringarna kan vi lära oss åtskilligt om vår historia till glädje för oss själva och för kommande generationer. Och kom ihåg, hur vanligt är det att man i efterhand ångrar att man inte rev eller rev ut mer?
Karlsgatan Kafé har förstås öppet hela kvällen.
Varmt välkommen!
Kvällen arrangeras av Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum.