Från Anund till Ansgar

Följ med på fjolårets succé med en guidad busstur i spåren av Västerås forntida och medeltida religionshistoria.
 

I år erbjuds guidningen vid två tillfällen. Lördag den 31 augusti och 7 september 2024 har du chansen att få guidning på tre platser i Västerås – Anundshög, Västmanlands läns museum och Västerås domkyrka.

Resan går med buss mellan de tre platserna. Fika, lunch och intressanta guidningar på de tre platserna ingår i priset.

Lär dig med om historien om hur vi gick från forntida, och senare, katolsk tro, till där vi är idag.

– Det här är något för den historie- och kulturintresserade, eller för den som vill höra om vad som faktiskt har hänt här i Västerås, berättar intendent Sara Wisén Saveca.

Vi som guidar under bussturen: Fr v. Ingela Welén Domkyrkan, Anna Bratås länsmuseet, Sara Wisén Seneca Anundshög, Beatrice Haga Domkyrkan och Helena Arnell länsmuseet vid Anundshög.

Bussen avgår från domkyrkoplan klockan 9 och åker först till Anundshög, där guider berättar om religionshistoriska händelser från platsen.

Färden går vidare till länsmuseet där museipedagogerna Anna Bratås och Helena Arnell berättar och visar föremål om tro och religion från forntid och medeltid.

– Religionshistoria innehåller så mycket mer än bara berättelsen om hur folk blev kristna. Det handlar om värderingar och levnadssätt som påverkar oss än idag, säger Helena museipedagog på länsmuseet.

Sista stoppet för dagen är Västerås domkyrka, där domkyrkopedagog Ingela Welén och domkyrkoguide Berit Lund berättar om den kristna tron som omdanades av reformationen.

– Vi är väldigt glada över det här samarbetet och vi hoppas att vi kan återupprepa fjolårets succé, säger Ingela Welén.

Ta med vatten vid varmt väder. Regnponchos delas ut vid regn.

Från Anund till Ansgar är ett samarbete mellan Svenska kyrkan Västerås, Västerås museer och Västmanlands läns museum.

 

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥