28 februari 2023

Alexander Roslin, Gustav III, 1746-1792, konung av Sverige, Sign. 1777, Olja på duk. Alexander Roslin. Foto Anna Danielsson, Nationalmuseum. CC-BY-SA Bilden är beskuren.

Lyxiga hermelinpälsar, siden och juveler, eller kostym, slips och uniform? Förr använde kungar sinnlig prakt för att signalera sin utvalda position. Under åren har de kläder och symboler människor i Sverige använder för att signalera både makt och manlighet förändrats. Följ med på resan från peruk till vattenkammat i utställningen på Västmanlands läns museum. Eftersom det är kungens jubileumsår tar vi också en extra titt på manlighet och mode de senaste 50 åren, under kung Carl XVI Gustafs regeringstid.  

I historiska målningar får vi se hur vackra föremål, platser och kläder användes för att rama in enskilda konungar i en upphöjd glans, i porträtt och ceremoniella avbildningar. Vi visar även resan mot nutid i målningar och fotografier – där militära uniformer och tredelade kostymer alltmer blivit allmänrådande plagg för kungligheter och andra män med makt att visa upp sig i. På vilket sätt visade kungarna sin manlighet?

– Jag blir själv helt förtrollad av att få djupdyka i modets spektakel. Vi kanske tar för givet bildens och klädernas makt för att skapa en berättelse om identitet – men i överflödet av bilder tror jag vi också glömmer hur synlighet kan användas som maktmedel, historiskt och idag, säger Hilma Persson, modevetare och pedagog på Västmanlands läns museum.

Eftersom utställningen sammanfaller med kungens jubileumsår tar vi också en extra titt på manlighet och mode i bilder från kung Carl XVI Gustafs regeringstid år 1973–2023. Hur såg 1970-talets idealman ut, och vad hände med kostymen och männen under 1980-, 90- och 00-talen?
 
-Jag är jätteglad att länsmuseet kan bjuda in besökaren till en reflektion över makt och manlighet i samband med kung Carl XVI Gustafs jubileumsår, säger Jennie Schaeffer, länsmuseichef.
 
Kunglig manlighet och mode – från blänkande prakt till diskret kostymmakt är framtagen av modevetaren Hilma Persson och vänder sig till alla åldrar.
Utställningen visas i Kraftverket på Västmanlands läns museum under perioden 9 mars – 21 maj 2023 och det är fri entré!


Carl XVI Gustaf – 50 år för Sverige

Passa även på att se fotoutställningen Carl XVI Gustaf – 50 år för Sverige som visas i Hörsalen på Karlsgatan 2 under begränsad tid. Här visas några utvalda bilder från kungens regeringstid med besök i Västmanlands län.

Fotoutställningen är en del av det officiella firandet av jubileumsåret och museets version är producerad i samverkan mellan Västmanlands läns museum och Länsstyrelsen Västmanland. Utställningen visas under perioden 9-12 mars 2023 och det är fri entré. 

Kungen och drottningen besöker båda utställningarna torsdag 9 mars mellan ca kl 14.30-15.15. Allmänheten är välkomna!


Kontakt

Hilma Persson
Pedagog, Samordnare utställningsprojekt
021-481 86 66 
[email protected]

Jennie Schaeffer
Länsmuseichef  Västmanlands Läns Museum
Affilierad forskare inom Informationsdesign Mälardalens Universitet
021-17 62 10, 072-14 50 298
[email protected]

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥