Kvällen på Röda kvarn

En tonårsflickas biominnen

Strax innan 12-slaget på nyårsafton 1939 födds en liten flicka på Västerås BB som får namnet Inger Birgitta. Hon är den första dottern av två till Alice och Erik Eriksson, som båda jobbar på ASEA. Inger, som växer upp i ASEA-staden på Gideonsberg, är redan som ung tonåring en mycket ivrig biofantast.

Inger Kvick. Foto: Okänd. Privat ägo.

1956 var bions rekordår; det året svenskarna gick som mest på bio – någonsin, 80 miljoner besökare! Mot slutet av 50-talet hade Sverige dessutom Europarekordet i antal biografer. De är under dessa bions gyllene år, som Inger börjar föra, vad man skulle kunna kan kalla, ”biodagbok”. I den skriver hon ner exakt vilka dagar, datum och filmer hon går och ser. Hon ger även filmerna betyg ibland, med hjälp av uttryck som t.ex ”VRÅLENSJÄTTEBRA”, eller ”VÄRLDENS BÄSTA…” m.fl.. Genom Ingers material, som finns att beskåda på Västmanlands län museums Bibliotek och Arkiv, får vi en personlig och detaljerad inblick i bion rekordår – från ett tonårsperspektiv.

Biografernas besökssiffror började sjunka rejält fr.o.m. 1958, och fem år senare hade publikantalet halverats till knappt 40. ”Biografdöden” var ett faktum. Samtidigt hade över 1,8 miljoner skaffat TV-licens. När TV gjorde sitt intåg 1956, och började sina reguljära TV-sändningar, blev biogåendet mer och mer lidande. För om man kunde se rörliga bilder hemma i vardagssoffan, varför ödsla tid och pengar att gå på bio? Biograferna svar på den frågan, kom i form av en slogan: ”Se film på rätt sätt, gå på bio”.

Ingers familj skaffade TV tidigt, och både grannar och släkt samlades kring televisionsapparaten för att se fotbolls-VM sommaren 1958. 1965 blir Inger anställd på Hennes & Mauritz där hon finner sig väl till rätta. Här trivs hon som fisken i vattnet, bland modekläder, klädintresserade kunder och goda arbetskamrater. Inger stiger i graderna och blir så småningom chef för damavdelningen. När hon slutar vid H&M vid 65 år ålder, är hon en av dem som jobbat längst på företaget – 40 år! Inger tappade aldrig sitt filmintresse, men hon nöjde sig med att se filmer på TV de sista åren.

Mikael Kvick
Västmanlands läns museum
Västerås 14 juni, 2022

Inger Kvick. Foto: Okänd. Privat ägo.

Favoritfilmer

Här kan ni se en lista över några av Ingers favoritfilmer mellan åren 1953–1954.

Västerås biografer 1953-1956

Läs om Västerås biografer mellan åren 1953 – 1956 och några av Ingers personliga minnen från dem.

Film: Kvällen på Röda kvarn

Se denna fina personberättelse om Inger som växer upp i ASEA-staden Västerås. Redan som ung tonåring blir Inger en mycket ivrig biofantast och ett av biobesöken kommer att förändra hennes liv för alltid. Historien berättas av sonen Mikael som även har producerat filmen.