Ingers favoritfilmer

Här kan du se några av Ingers favoritfilmer mellan åren 1953-1954 och hennes egna recension av dem.

1. Storstadshamn

Terry Malloy drömmer om att bli boxare medan han springer ärenden åt Johnny Friendly, en korrupt fackföreningschef i New Yorks hamnområde. En dag blir Terry vittne till ett mord som utförs av Johnny Friendlys hejdukar. Terry kommer i kontakt med den mördades syster och en präst. Dessa försöker få honom att avslöja den information som behövs för att krossa den korrupte fackföreningschefen i domstol.

Skådespelare: Marlon Brando och Eva Marie Saint

 

Världens bästa film!

2. Hon dansade en sommar

Göran tillbringar lovet på sin farbrors farm och träffar då 17-årige Kerstin som bor på en gård i närheten. Ungdomarna i trakten försöker organisera en ungdomsklubb men får ingen hjälp från prästen i byn utan istället får de låna en lada av Görans farbror. Under tiden blir Göran och Kerstin förälskade i varandra vilket inte accepteras av deras föräldrar.

Skådespelare: Folke Sundquist och Ulla Jacobsson

Vrålensjätteurbra!

3. Moonlight Serenade

En biografi om orkesterledaren Glenn Miller. Man får följa Glenn från de begynnande åren till hans död över engelska kanalen i december 1944. Många av de arrangemang som spelas i filmen är med hans originalorkester.

Skådespelare: James Stewart och June Allyson

Världens bästa musikfilm!

4. Blå gardenia

Norah får på sin födelsedag ett brev av sin stora kärlek som är bortrest i tjänsten. Han berättar att han träffat en annan, och att de ska gifta sig. I desperation går Norah ut med kvinnotjusaren Harry Prebble, som super henne full på ”The Blue Gardenia”. Kvällen avlöper dock inte efter planerna, och plötsligt är Norah jagad för mord.

Skådespelare: Richard Conte, Anne Baxter och Ann Southern.

Vrålensjättebra!

5. Ingen mans kvinna

Imber Ersson är dotter till en rik mellansvensk bonde på 1870-talet. Hon förälskar sig i den mörke jägaren Erland Klemensson, som påstås ha tattarblod i ådrorna. Då hennes far motsätter sig att Erland blir måg i huset med hänvisning till att han inte kan sköta en gård, beger sig de två unga upp i fjällen för att bli nybyggare.

Skådespelare: Ann-Marie Gyllenspetz, Birger Malmsten och Alf Kjellin.

Världens bästa vildmarksfilm!

6. Fartfeber

Gunnar och Ulf  bor grannar. Båda lever i en fattig tillvaro. Medan Gunnar är mer tillbakadragen och blyg har Ulf utvecklats till en småtjuv och rånare. Gunnar lockas så småningom med på sattyg av ligaledaren Kent och hans gäng. Vållade stor censurdebatt och klipptes med 3 minuter och 18 sekunder på grund av tal om fördelarna med homosexuellt leverne, hångel med bröstsmekning, halvklädda ungdomar, rånöverfall och berusning.

Skådespelare: Arne Ragneborn, Erna Groth och Sven-Axel ”Akke” Carlsson

Hemskt, hemskt bra!

7. Vild ungdom

Marlon Brando spelar Johnny, ledaren för ett motorcykelgäng, som invaderar en sömnig småstad i Kalifornien. Vad är det Johnny gör uppror emot? Den unge mc-knutten i läderpaj, verkar vara inställd på total tillintetgörelse, tills han möter Kathie, som är en ”snäll flicka” vars pappa är polisman. Johnnys försök till frigörelse hotas dock av en rival, Chino, och invånarna i den lilla staden uppvisar stor fientlighet. Deras pyrande vrede leder ofrånkomligen till en explosion.

Skådespelare: Marlon Brando och Mary Murphy

Vrålens bra!

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥