När då var nu – medeltidens makt och människor
Det vi kallar medeltiden började på 1000-talet och slutade 500 år senare när Gustav Vasa blev kung. Men vad var det som förändrades när forntiden gick över till medeltid? Mycket var sig likt men människorna i Norden blev kristna och det byggdes många kyrkor. Under 500 år var Sverige ett katolskt land.Många av medeltidens kyrkor i Västmanland står kvar än idag.
I skogarna i norra Västmanland finns också spår kvar av 100-tals gruvor, hyttor och smedjor från medeltiden. Bergsmännen i Bergslagen hade lärt sig ett bättre sätt att göra järn. Det behövdes järn till både redskap och vapen. Tre nya städer anlades vid Mälaren. Till Västerås, Arboga och Köping kom järnet från Bergslagen. Från städernas hamnar fraktades järnet ut i världen.
Under medeltiden skaffade sig kungen och kyrkan större makt. Större områden slogs ihop under en kung. Det blev början på det vi idag kallar Sverige. Men för de allra flesta västmanlänningar handlade det dagliga livet inte om kungens makt. Det bestod av hårt arbete, oro för barnen och sjukdomar. Men också om vila, fester och drömmar om kärlek.
Gå in i utställningen och besök hyttan djupt inne skogen. Hör röster och känn dofter från en medeltida stad. Upplev färgprakten i kyrkan. Känn på riddarens svärd. Livet var väldigt annorlunda på medeltiden. Men människor var ändå lika oss på många sätt.
Välkommen in i den myllrande medeltiden!
-
Kostnad
Fri entré -
Startdatum
November 2014 -
Slutdatum
Tillsvidare -
Plats
Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, Västerås