Kostymstudion

Barn och unga är prioriterade i Region Västmanlands gällande kulturplan. Där betonas tillgång till olika uttrycksformer samt kunskap och resurser för eget skapande så att barn och unga kan utvecklas till självständiga individer. Kostymstudion är ett kostym- och cosplayprojekt som är kostnadsfritt för unga mellan 12 och 19 år och bosatta i Västmanland.

Skapandet av kostymer med inspiration från museets utställningar är kärnan i projektet Kostymstudion. Vi tar även fasta på visionerna om hållbar utveckling, hälsa, kreativitet och mångfald, samt inte minst barnkonventionen om barns rätt att delta i kulturellt och konstnärligt liv. Skapandet i Kostymstudion präglas av återbruk och omsorg om miljö och gemensamma resurser, och tillvägagångssättet ska möjliggöra delaktighet, utveckling och sammanhang.

Under 2022 har tre omgångar av Kostymstudion genomförts. De unga som deltog i projektet  har själva ägt hela den kreativa processen från idéer och skisser till uppvisning av färdiga plagg, med museets utställningar som inspirationskälla.

Dräkterna som skapades ställdes sedan ut i Kraftverket.

Ny omgång av Kostymstudion

Vi undersöker just nu om vi kan starta en ny omgång av Kostymstudion under hösten 2023. Mer info kommer!

Du som är mellan 12 — 19 år ges möjlighet att skapa din egen karaktär, från idé till dräkt.

Inspirationen till dräkterna hämtas från någon av våra utställningar men därefter är det bara din fantasi som sätter gränsen. Du ges kreativ frihet i ditt skapande och vi kommer gemensamt att bestämma hur vi vill visa upp det vi skapar. En utställning? Catwalk? Foton? Film?

Det kostar inget att vara med, museet tillhandahåller ett visst grundutbud av byggmaterial och tyger. Vill du däremot jobba med ett material som vi inte har så säger vi självklart inte nej till att deltagarna tar med sig ytterligare material.

Var?

Vi kommer att vara i Västmanlands läns museums lokaler på Karlsgatan 2 i Västerås. Rummet Kraftverket kommer att vara vår utgångspunkt men själva workshoparna kommer oftast att hållas i Pedagogen på andra våningen. Hiss finns.

Hur?

Inga förkunskaper krävs, vi är här för att ha kul och lära oss av varandra.

Vill du veta mer?

Hör av dig till [email protected]

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥