Kostymstudion

Barn och unga är prioriterade i Region Västmanlands gällande kulturplan. Där betonas tillgång till olika uttrycksformer samt kunskap och resurser för eget skapande så att barn och unga kan utvecklas till självständiga individer. Kostymstudion är ett kostym- och cosplayprojekt som är kostnadsfritt för unga mellan 12 och 19 år och bosatta i Västmanland.

Skapandet av kostymer med inspiration från museets utställningar är kärnan i projektet Kostymstudion. Vi tar även fasta på visionerna om hållbar utveckling, hälsa, kreativitet och mångfald, samt inte minst barnkonventionen om barns rätt att delta i kulturellt och konstnärligt liv. Skapandet i Kostymstudion präglas av återbruk och omsorg om miljö och gemensamma resurser, och tillvägagångssättet ska möjliggöra delaktighet, utveckling och sammanhang.

Under våren 2022 startade första omgången av Kostymstudion, totalt hölls 13 workshops mellan 9 februari och 4 maj. 6 ungdomar deltog i projektet och dem har själva ägt hela den kreativa processen från idéer och skisser till uppvisning av färdiga plagg, med museets utställningar som inspirationskälla.

Dräkterna ställdes sedan ut i Kraftverket.

Ny omgång av Kostymstudion

Under september 2022 startar vi upp en ny omgång av Kostymstudion! Du som är mellan 12 — 19 år ges möjlighet att skapa din egen karaktär, från idé till dräkt.

Inspirationen till dräkterna hämtas från någon av våra utställningar men därefter är det bara din fantasi som sätter gränsen. Du ges kreativ frihet i ditt skapande och vi kommer gemensamt att bestämma hur vi vill visa upp det vi skapar. En utställning? Catwalk? Foton? Film?

Detta är ett kostnadsfritt projekt, det vill säga det kostar inget att vara med, museet tillhandahåller ett visst grundutbud av byggmaterial och tyger. Vill du däremot jobba med ett material som vi inte har så säger vi självklart inte nej till att deltagarna tar med sig ytterligare material.

När?

Grupp 1

7 september – 7 december

Onsdagar 17 – 19.30

Grupp 2

11 september – 11 december

Söndagar kl 12 – 14.30

Var?

Vi kommer att vara i Västmanlands läns museums lokaler på Karlsgatan 2 i Västerås. Rummet Kraftverket kommer att vara vår utgångspunkt men själva workshoparna kommer oftast att hållas i Pedagogen på andra våningen. Hiss finns.

Hur?

Inga förkunskaper krävs, vi är här för att ha kul och lära oss av varandra.

Projektledare för Kostymstudion är Emmelie Fyhr, hon kommer att finnas på plats under samtliga träffar för att hjälpa till och demonstrera olika tekniker och ge tips och råd där det behövs.

Låter detta som något för dig?

Välkommen med en intresseanmälan till [email protected]

Skriv namn, ålder och vilken av grupperna du är intresserad av. Först till kvarn gäller så vänta inte för länge med din anmälan!

Projektledare

Emmelie Fyhr
Telefon 021-48 18 666 / 076-695 36 90
E-post [email protected]