Gruvan i Skräcktunneln

I förberedelserna inför den kommande utställningen ”Älskade Västmanland” på Västmanlands läns museum pågår ett spännande projekt. Attributmakaren Sara arbetar med att skapa en gruva i skräcktunneln, som är en del av utställningens upplevelse. Här får vi följa med bakom kulisserna och se hur detta arbete växer fram, med skisser och modellbilder från formgivaren Lina som vägledning.

En handskiss över en tunnel.
En av de första skisserna på Skräcktunneln skapad av formgivare Lina.
En bild på en modell från ovan. Man ser ovansidan av själva skräcktunneln och längre bort i bilden ser man en modell av en säng.
En modell av Skräcktunneln skapad av formgivare Lina.

Arbetet börjar med en imponerande mängd frigolit, som är grundmaterialet för gruvan. Sara beskriver hur frigoliten inte bara används för att bygga strukturen, utan även hur det är att arbeta med den. ”För att frigolit är kul, knäppt och hamnar ÖVERALLT,” skrattar hon. Bilder visar hur frigoliten skulpteras och staplas på plats, och hur rummet sakta men säkert tar form.

En hög med frigolit ligger och väntar!
Några skivor frigolit har kommit upp på väggarna!
Frigoliten börjar få form.
Frigolit i mängder.

Nästa steg i processen är att applicera ytskiktet. Här använder Sara en blandning hon kallar ”gegga”, som består av återbrukat golvunderlagspapp, blötlagt, rivet och mixat tillsammans med tapetklister och trälim. ”Lösningsmedelsfritt och så miljövänligt jag kan komma på,” förklarar hon stolt. Genom att stryka denna gegga på väggarna skapas en realistisk och rustik struktur. Bilder från detta arbete visar hur ytan får sitt unika utseende.

En av de mer kreativa inslagen i processen är användningen av en stavmixer för att mixa pappermassan. Stavmixern, som donerats till utställningen, får en sista användning innan den blir en del av själva utställningen.

När ytskiktet är klart följer grundmålning och dekormålning. De sista bilderna från arbetet visar den färdiga ytan och de detaljerade målningsarbetena som ger gruvan dess slutliga utseende.

Efter grundmålning och dekormålning!

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥