Rut-Ottar

Du kanske har stött på Rut-Ottar i våra utställningar om Västmanlands historia? En liten busig filur som ställer knasiga frågor och som berättar vad du som besökare kan göra hos oss.

Rut-Ottar Illustrerad av Christofer Ahde

Du kanske undrar hur hen kom hit till museet? Ja, en morgon fanns Rut-Ottar bara här, nyfiken och frågvis. Ingen vet var hen kommer ifrån – kanske från någon av de västmanländska skogarna, från de djupa gruvschakten i bergen eller från någon åkerkant. Bara Rut-Ottar vet. Och än så länge har hen inte berättat det för oss.


Eftersom hen inte hade något namn så fick vi hitta på ett. Vi valde först namnet Rut, det är efter en person som hjälpte arbetarbarn att få härliga sommarlov på barnkolonier förr i tiden. Dessutom fick hen namnet Ottar. Det är från kvarteret Ottar där hen syntes till för första gången. Och tillsammans blev det Rut-Ottar. Häftigt va!?

Eftersom Rut-Ottar valde att stanna kvar på museet så tyckte vi att hen skulle få något att göra. Så att hen inte bara ställer till en massa bus. Det är därför du ser Rut-Ottar lite överallt hos oss på museet.

Rut-Ottar i Medeltidens makt och människor. Illustrerad av Christofer Ahde
Rut-Ottar i Modärna tider. Illustrerad av Christofer Ahde

Rut-Ottar jakten

Men Rut-Ottar älskar också äventyr och har därför kommit på kluriga uppgifter för våra besökare att lösa. Nu kan även du följa med på Rut-Ottars äventyr och lösa uppgifterna i det som vi kallar Rut-Ottar jakten!

Hur det går till? Jo, i Rut-Ottar jakten samlar du 3 eller alla 6 Rut-Ottarklistermärken genom att göra olika spännande uppdrag inne i länsmuseets utställningar.

Klistermärkena sätter du sedan fast på ett samlarblad. Samlarbladet kan du spara här på museet eller hemma. Men kom ihåg att ta med det varje gång du ska göra ett uppdrag.

I slutet av året får alla som fyllt i samlarbladet en hemlig present! Så skojsigt!

Allt material du behöver för att vara med får du helt gratis hos våra kompisar i Informationen.
Så häng med du också!

Rut-Ottar jakten 2023

1 april-17 maj : Vad finns bakom Rut-Ottar?

18 maj-30 juni : Hitta Rut-Ottars djurkompisar! (Från den 15 juni-15 augusti får du jaga varje dag!)

1 juli-31 augusti : Helt sjukt, Rut-Ottar! (Från den 15 juni-15 augusti får du jaga varje dag!)

1 september-15 oktober : Vart är Rut-Ottar på väg?!

16 oktober-30 november : Rut-Ottars Runjakt!

1 december-13 januari : Julkul med Rut-Ottar!

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥