Swedish dads

Vägen mot jämställdhet börjar hemma, och Sverige har varit en pionjär på detta område. Redan 1974 förändrades mammaledigheten till föräldraledighet, och idag har Sverige en av världens mest generösa föräldraförsäkringar som möjliggör ett mer jämställt föräldraskap. Mellan den 10 februari och 19 maj kommer Västmanlands läns museum att visa fotoutställningen Swedish Dads av Johan Bävman. En utställning som innehåller porträtt av föräldralediga pappor och deras syn på sin roll.

Swedish Dads är en fotoutställning som består av porträtt av föräldralediga pappor som valt att stanna hemma med sina barn i minst sex månader. Fotografen Johan Bävman går bortom det traditionella och utforskar varför dessa pappor har valt att prioritera familjen före jobb och karriär. Genom porträtt och intervjuer fångar han ögonblicken av föräldraskapets kärlek och utmaningar i vardagen.

Sverige har en lång historia av att främja jämställdhet, och landet var det första i världen som införde föräldraledighet redan 1974. Trots detta tar pappor idag ut endast cirka 25 procent av den totala föräldraförsäkringen. Om denna trend fortsätter kommer inte föräldraledigheten att vara jämställd förrän år 2040.  Swedish Dads strävar efter att belysa effekterna av ett mer jämställt föräldraskap på både individ- och samhällsnivå.

Vi höjer och applåderar den bråkdel av männen som väljer att vara hemma med sina barn. Lediga mammor tar vi för givet. Varför är det så? Och varför är det så få pappor som delar lika med sina partners? Men projektet utforskar även papparollen och den moderna mansrollen. Vilka tankar kring föräldrarollen går de och bär på? Hur upplever de föräldraledigheten och vad tror de är anledningen till att så få gör som de?

Swedish Dads har väckt stort intresse över hela världen och har sedan 2016 visats i 40 länder. Utställningen har utvidgats med lokala bilder och samtal om föräldraförsäkring, socialt engagerat fotografi, papparollen och destruktiva maskuliniteter.

Om Johan Bävman

Johan Bävman, född 1982, frilansfotograf med basen i Malmö, Sverige. Johan Bävman kombinerar sina egna fotoprojekt med frilansuppdrag från kunder världen över. Fotoprojektet Swedish Dads har haft ett enormt genomslag och publicerats/delat över hela världen och utkommit i bokform på eget förlag med engelsk text.

Mellan 2008 och 2011, var Johan Bävman anställd fotograf på dagstidningen Sydsvenskan. Han tog examen från Nordens Fotoskolan 2007 (Biskops Arnö, Stockholm). Han var tidigare medlem i agenturen Moment Agency [2007–2015]. Johan Bävman har mottagit många priser för sina bilder, så som World Press Photo, POY, Sony Award, NPPA, UNICEF Photo Award, TT´s Stora fotopris och Årets bild i Sverige.

 

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥