Projekt WOOF
Västmanlands läns museum förvaltar långt fler antal föremål än vad som syns iutställningarna och publika sammanhang. I föremålsmagasinet, WestmannaArvet, finns både arkeologiska och kulturhistoriska föremål som förvaras i klimatanpassade magasin.
I början av år 2021 startade ett tvåårigt projekt vid Västmanlands läns museum med ett fokus på den arkeologiska samlingen. Projektet avslutades år 2022.
Om projektet
Projektet WestmannaArvets oregistrerade osteologiska fyndmaterial (WOOF) utgår från Västmanlands läns museum och sker i samverkan med Osteoarkeologiska forskningslaboratoriet (OFL) vid Stockholms universitet och Länsstyrelsen Västmanland.
Projektet går i linje med museets ledord vilka är samla, vårda, bevara och tillgängliggöra.
För att kunna utföra vårt uppdrag förutsätter det att vi första hand har en god överblick av samlingarna för att kunna vårda och bevara, för att sedan i andra hand kunna tillgängliggöra och förmedla samlingarna.
Projektet är uppdelat i tre etapper och ordnar inledningsvis ett osteologiskt material som är i behov av både ompackning (etapp 1) och registrering (etapp 2). Detta med målet att kunna tillgängliggöra och förmedla (etapp 3) ytterligare en del av vårt gemensamma kulturarv, men också för att utvärdera forskningspotentialen och fylla kunskapsluckor genom samverkan i flera steg och nivåer.
Publika akiviteter 2022
19 mars – Föredrag
För Arkeologigruppen i Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförening.
Sommaren 2022
Sommaraktiviteter på Västmanlands läns museum. Projektet bidrog med material till sommaraktiviteterna för barn som hålls av sommarjobbande ungdomar.
28 augusti – Nationella arkeologidagen
Filmvisning på Västmanlands läns museum
3 september – Kolifej i Kolbäck
Filmvisning på Linneagården i Kolbäck. Arrangeras i samarbete med Västmanlands läns museum och Hallstahammars kommun.
12 Oktober – Föredrag
Föredraget arrangeras i samarbete med Arkeologigruppen i Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförening.
22 Oktober – Arkeologi i länet
Projekt WOOF medverkar på temadagen som arrangeras i samarbete med Västmanlands läns museum och Länsstyrelsen Västmanland.
22 November – Föredrag
Projektet presenteras, med ett fokus på vad benen kan berätta, vid Medicinhistoriska sällskapet – Westmannia.
Läs mer
På Västmanlands läns museums sociala medier under #projektWOOF kan du läsa mer om projektet. Studenterna från Osteoarkeologiska forskningslaboratoriet bidrog med flera inlägg.
Projekt WOOF finansieras av Riksantikvarieämbetet via Länsstyrelsen Västmanland.