När då var nu – nya tidens ordning och reda

En ny tid i historien började när kyrkan reformerades och Sverige blev ett protestantiskt land. Kungar och drottningar fick mer makt och försökte skapa ordning och reda. Adeln byggde slott och herrgårdar. Vetenskap och upptäcktsresor blev alltmer viktigt. Det var också en orolig tid med många krig, sjukdomar och fattigdom. I Västmanland anlades många järnbruk som lockade människor med ny kunskap till länet.

Under det vi kallar nya tiden upptäckte européerna resten av världen. De gjorde långa resor till länder på andra sidan haven. Kartor blev mer detaljerade och kunskaperna större. Med naturvetenskapen kom nya idéer om hur världen fungerar. Vetenskapsmän blickade både in i kroppen och ut i rymden.

I Sverige blev Gustav Vasa vald och krönt till kung. För att få mer makt beslöt han att Sverige skulle lämna den katolska kyrkan. Den protestantiska kyrkan blev statskyrka. Det var en tid där kungar försökte skapa ordning och reda. Genom skattelängder och jordeböcker fick de kontroll på mark, människor och rikets pengar. Kungarna beslutade att man skulle förbättra och göra fler vägar. De beslutade om att det svenska postverket skulle bildas och om utgivningen av den första dagstidningen. Kung Gustav II Adolf grundade den nya staden Sala i Västmanland. Sala hade raka gator och fyrkantiga stadskvarter, precis som andra städer som man byggde vid den här tiden. 

I Västmanland fanns det gott om skog och järnmalm. Med nya kunskaper och tekniker kunde man starta många järnbruk här. Järn och koppar blev Sveriges viktigaste handelsvara. Mycket av järnet kom från Västmanlands alla nya järnbruk.

Nya tiden var också en orolig tid. Den vanliga människan drabbades hårt av svält, fattigdom, krig och sjukdomar som ännu inte kunde botas. För många människor handlade livet om att överleva, men det fanns även plats för glädje, lek och drömmar. Kika in i slottet, hälsa på i torpet eller ta en paus i gästgiveriet.

Välkommen in i den nya tidens ordning och reda!

Pressbilder

När då var nu - nya tidens ordning och reda Foto Lasse Fredriksson
När då var nu - nya tidens ordning och reda Foto Lasse Fredriksson
När då var nu - nya tidens ordning och reda Foto Lasse Fredriksson
När då var nu - nya tidens ordning och reda Foto Lasse Fredriksson

Upptäck mer!

Utkikar

I länsmuseets basutställningar När då var nu berättar vi om Västmanlands historia från forntid till millennieskifte. Där finns bland mycket annat våra så kallade ”utkikar” som visar på ställen i länet där du kan se och lära mer om länets historiska platser på riktigt. Här berättar vi om några av alla utflyktsmål som du kan besöka. Det finns många spännande fornlämningar, kulturmiljöer och byggnader att upptäcka i vårt vackra län!

Historien om Västmanland

Du har väl inte missat vår serie Historien om Västmanland som vi visar på våra sociala medier? Om du har missat det, finns de släppta avsnitten nu även här på hemsidan! Följ med på en fängslande resa genom Västmanlands historia i länsmuseets programserie Historien om Västmanland. Här får du unika inblickar när museets pedagoger tar oss med på en upplevelserik resa genom regionens fascinerande förflutna. Varje avsnitt knyts samman med SVT:s storsatsning Historien om Sverige och ger en spännande inblick i Västmanlands betydelsefulla roll i den stora berättelsen om vårt land.

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥