Hjälmare kanal

Hjälmare kanal Foto Västmanlands läns museum

Hjälmare kanal är Sveriges äldsta konstgjorda vattenväg som fortfarande går att färdas på. Förbindelsen mellan Mälaren och Hjälmaren skapades i första hand för att underlätta transporter av gods mellan Bergslagen och Stockholm, främst tackjärn från Bergslagen. Vid kanalen finns också Hjälmare docka – kanalens torrdocka för uppläggning av båtar. Som idag är centrum för kanalen och där finns ett kanalmuseum, en gästhamn och ett kafé.

Kanalen byggdes ursprungligen 1623-1639 men en del konstruktionsproblem gjorde att den inte höll så bra. Därför byggdes den om och fick mellan 1819-1839 sin nuvarande sträckning. Den ursprungliga kanalen finns kvar bara i den sydligaste delen, närmast Hjälmaren. Kanalen är totalt 13 700 meter lång, varav 8 500 meter är grävd kanal. Den har en total fallhöjd på 22 meter genom nio slussar.

Tillgänglighet

Vid Hjälmare docka finns parkering. Från Hjälmare docka går grusade promenadvägar längs kanalen. I närheten finns också en badplats med brygga. Kaféet och museet vid Hjälmare docka är, liksom slussarna, öppna på sommaren.

Vägbeskrivning

Längs E20 mellan Arboga och Kungsör, några kilometer utanför Arboga, finns avtagsväg mot Hjälmare docka. Följ skyltning.

 

⇒ Upptäck platsen på Kulturarv Västmanlands kulturarvskarta

Upptäck mer!

När då var nu - modärna tider

Genom folkrörelser och kamp gick Sverige från att vara ett fattigt land med en mäktig kung till demokrati, jämställdhet och rättigheter för fler. Många nya idéer, uppfinningar och upptäckter förändrade livet radikalt för människor. Viktiga steg för att utveckla elektriciteten togs i Västerås. Efter andra världskriget blomstrade industrierna och befolkningen ökade i Västmanland. Järnet blev till stål i många nya fabriker i länet. Välkommen in i det moderna Västmanland.

Tack för ditt bidrag till Älskade Västmanland! ♥